Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se tem să iasă din casă: Iată ce se întâmplă la Poșta Veche – Video

© Sputnik / Sergiu PraporșcicStrada Moldovița, cartierul Poșta Veche, sectorul Râșcani, municipiul Chișinău
Strada Moldovița, cartierul Poșta Veche, sectorul Râșcani, municipiul Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii unei mahalale din Chișinău spun că nu vor participa la alegerile parlamentare din primăvară dat fiind că nu văd rostul lor: ei votează, dar gravele lor problemele rămân nerezolvate deja de câteva decenii.

CHIŞINĂU, 18 oct — Sputnik, Sergiu Praporșcic. Cei nemulțumiți sunt locuitorii stradelei Criuleni (nr. 8-58) și ai unei părți din strada Moldovița, cartierul Poșta Veche, sectorul Râșcani al Capitalei. Și oamenii au motive întemeiate să fie atât de nemulțumiți. Strada Moldovița, în special mai în vale de intersecția cu stradela Criuleni, este practic impracticabilă: gropile de aici ajung aproape la un metru adâncime. Nu cu mașina, dar și pe jos este greu să te deplasezi. Și asta pe timp bun. Când plouă sau ninge, oamenii riscă să-și frângă picioarele sau chiar să-și rupă gâtul.

Unele porțiuni de asfalt au fost reparate chiar de oameni, ei au turnat pietriș, beton, ca să astupe cumva gropile enorme. Dar iată că drumul a ajuns impracticabil după ce întreprinderile municipale au excavat carosabilul când au instalat sau au efectuat reparații la apeduct, la rețeaua de canalizare, la cea de gaze naturale, dar la loc au pus doar niște pietriș. Când plouă torențial sau când se topește zăpada și pe drumuri se formează pârăiașe, pentru că nu există canale de evacuare a apelor pluviale, șuvoaiele care curg la vale spală pietrișul și sapă adevărate tranșee. Nici hummer-urile Armatei Naționale nu ar putea trece pe acolo.

Oamenii ne-au spus că stradela Criuleni a fost asfaltată încă în perioada sovietică — în anul 1983. De atunci, nu s-a mai efectuat nicio reparație. Din 2009 nouă, ei au început să scrie plângeri Primăriei Chișinău. Autoritățile municipale au promis să repare asfaltul, din care aproape că nu a mai rămas nimic, în 2010, după care în 2011, după care în 2014. Între timp, situația s-a agravat și mai mult după ce un șir de locuințe din această stradelă au fost conectate la rețeaua de canalizare. Cei care au tras țevile au pus doar pietriș, care este spălat de apă, nu și asfalt.

Toți vor să fie deputați, dar nimeni nu mișcă un deget

Locuitorii acestei mahalale spun că nu au nici iluminare stradală, iar canalizarea și apeductul mereu se sparg. Îi sună pe responsabilii de la Apă Canal Chișinău, ce vin cu mar întârziere. În consecință, toată risipa de apă o achită consumatorii care nu au contoare. Pentru că drumul este atât de rău, nici taximetriștii nu vor să treacă pe aceste porțiuni de străzi ca să nu defecteze mașinile în gropile imense de acolo.  

"Toți vor să fie deputați, dar nimeni nimic nu face", spun ei.

Acum gropile nu sunt atât de mari pentru că oamenii au turnat pietriș, tot felul de deșeuri de construcții. Ele se adâncesc atunci când plouă și apa spală tot. Atunci adâncimea unor gropi ajung de statura unui om. "Când plouă se pornesc pâraiele care fărâmă totul, învelișul de pietriș, de asfalt, de beton", spun orășenii.

"Nu vom merge să votăm până nu ne repară strada"

Fostul primar general al Capitalei le-a promis că va repara drumul, iar în primăvara lui 2017, până a fi suspendat din funcție, a organizat și o adunare cu oamenii. Dar așa și nu a mai făcut nimic în cei 10 ani de mandat. Bineînțeles, cu excepția promisiunilor.

Promisiuni le-au făcut toți, așa că acum orășenii nu mai au încredere în nici un politician. Ei afirmă că nu vor mai merge să voteze.

"Dar nu o să ne ducem la votare până nu va fi reparată strada. Nu o să votăm. Nu avem pentru cine vota. Avem atâția ani de când stăm cu ulița stricată. Pentru cine să votăm. Mai vine unul și ne promite marea și sarea. Vine altul și iarăși face promisiuni. Nu se poate așa. Să nu-și bată joc de noi, de popor că o să fie slut. Lumea nu o să iasă la votare. Până nu ne repară ulița, nu ieșim la votare", spune o mătușă.

Pentru că gropile sunt atât de mari, unii dintre vecini au decis să le astupe cu gunoaie, transformându-le în adevărate gropi de gunoi. În consecință, în mod aleatoriu, unii locuitori din preajmă au fost amendați de autorități.
    
Fluxul de știri
0