Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premieră în Moldova: Liceenii vor studia din manuale video-digitale

© Sputnik / OsmatescoValeriu Țurcanu, Viorica Negrei și Natalia Grîu
Valeriu Țurcanu, Viorica Negrei și Natalia Grîu - Sputnik Moldova
Abonare
Profesorii de limbă și literatură română la clasele liceale vor putea realiza orele mult mai atractiv și captivant, cu metode interactive, așa cum sunt pe placul tinerei generații. Timp de patru ani, o echipă formată din 150 de specialiști au muncit pentru ca acest proiect să fie realizat.
Premieră în Moldova. Liceenii vor studia din manuale video-digitale

Elevii din clasele X, XI, XII vor avea ocazia să învețe din primele manuale audio-digitale de limba și literatura română. Manualele vor cuprinde trei compartimente: pe lângă înregistrări audio și filmulețe video, elevii vor putea rezolva exerciții interactive create de o echipă de profesori.

"Această schimbare este una de perspectivă și elevii doresc o schimbare a manualului tradițional. Manualele video-digitale nu exclud manualele tipografice, ci vin în ajutorul acestora. Manualele sunt realizate conform rigorilor curriculumului național în vigoare, respectă cadrul de organizare a unui manual clasic, dar aduc o plus valoare prin inserția extensiilor multimedia interactive, ceea ce permite încadrarea de filme, video, animații și jocuri interactive. Fiind interactive, manualele dau posibilitate profesorilor și elevilor să studieze disciplina cu utilizarea tehnicilor activ — participative. Caracterul interactiv, digital, artistic, atractiv al manualelor ajută liceenii să însușească materia mai rapid și eficient", a explicat Natalia Grâu, autoarea proiectului.

Peste 30 de actori din țara noastră au citit 120 de texte literare din lista celor obligatorii pentru clasele liceale: poezii, proză, biografii sau piese de teatru. Astfel, în manualele de clasa a X-a se valorifică genurile și speciile literare, în clasa a XI-a curentele literare, iar în clasa a XII-a critica literară.

"Orice proiect pe care îl pornesc încerc să-l gândesc ca pentru copilul meu. M-am gândit că aceste manuale vor fi atractive pentru tinerii noștri, care în ziua de astăzi nu prea citesc. Sunt conștient că nivelul intelectual al copilului se formează prin lectură. Informația se fixează datorită emoției, atunci când simte o bucurie sau încântare, atunci memorează informația respectivă pe toată viața. Ne-am gândit să unim efortul profesorilor cu cel al oamenilor de creație și să dăm copilului o interpretare artistică plină de emoții. Mai mult decât atât, acest manual este un primul soft educațional creat în Moldova, care poate fi actualizat pe parcurs", a declarat Valeriu Țurcan, doctor în pedagogie.

Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliul municipal Chișinău, Viorica Negrei, pilotarea manualelor va avea loc pe 18 octombrie, în incinta Academiei de Științe a Moldovei. Realizarea celor trei manuale video-digitale a costat un milion de lei.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0