Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum să ai succes la gătit: Regulile unui bucătar monah de la Sfântul Munte Athos

© Sputnik / Юрий Кавер / Accesați arhiva multimediaSfântul Munte Athos
Sfântul Munte Athos - Sputnik Moldova
Abonare
Reţete de mâncăruri de legume, mâncăruri de peşte, de fructe de mare şi… un decalog – toate sunt redactate de părintele Epifanie din Sfântul Munte Athos de la Chilia Mylopotamos a Marii Lavre.

BUCUREŞTI, 17 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Părintele este autorul cărţii „Arta culinară a Sfântului Munte" ce cuprinde, pe lângă reţete diferite şi zece reguli ale succesului pentru gătit.

Prima regulă spune că omul trebuie să se roage pentru reuşita a ceea ce face şi că, înainte să înceapă să gătească, monahii îşi fac cruce şi rostesc o mică rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrul lor. Apoi, ingredientele trebuie alese cu grijă şi că sunt preferate produsele naturale, curate şi proaspete.

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Cinci alimente „dăunătoare" care sunt, de fapt, bune pentru sănătate

Părintele Epifanie ne spune să dăm o importanţă deosebită focului, să învăţăm să îl întrebuinţăm, deoarece fără acesta nu putem să gătim.

„Învaţă să deosebeşti şi să preţuieşti acele ingrediente care sunt absolut necesare pentru gătit: ulei, ceapă, usturoi, sare, piper, lămâie etc. Relaţia ta cu apa trebuie să fie dintre cele mai bune. Deşi unul dintre cele mai simple elemente, apa este, cu toate acestea, esenţială, căci fără apă nu putem găti", se arată în lucrarea menţionată, potrivit basilica.ro

Acesta ne mai îndeamnă să întrebăm, să învăţăm, să citim cărţi de bucate, să ne punem imaginaţia la contribuţie şi să ne dăm silinţa să facem bine treaba, apoi să ne educăm simţurile, ca să putem deosebi dulcele de iute, nesăratul de sărat, amarul de acru şi aşa mai departe.

Culori, gusturi şi iubire

Monahul bucătar ne sfătuieşte să fim atenţi la culori şi la gusturi, fiindcă o bună combinaţie de culori şi arome ne dă puncte în plus la prezentarea şi servirea mesei.

Fried Chicken - Sputnik Moldova
Pericol pentru sănătate: Greșeala pe care o face toată lumea când prăjește alimente

Tacâmurile noastre, cuţite, curăţătoare, polonice, strecurătoare, oale trebuie să fie curate şi aşezate fiecare la locul lui. De altfel, întreaga bucătărie trebuie păstrată curată şi pregătită de acţiune în orice moment.

Eventualele greşeli nu trebuie să ne sperie şi trebuie să ne bazăm pe îngăduinţa celor care ne iubesc şi care vor mânca din bucatele pregătite pentru ei.

„Cu cât iubeşti şi preţuieşti mai mult pe cei din jurul tău, cu atât mai bună va fi mâncarea pe care o găteşti pentru ei", ne învaţă părintele  care este, probabil, cel mai bun bucătar din Sfântul Munte. El este chemat la cele mai mari praznice aghiorite pentru a rândui bucătăria, a găti şi a pregăti trapeza.

Fluxul de știri
0