Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Promovarea literaturii poloneze, la biblioteca "Adam Mickiewicz" din Capitală

© Sputnik / OsmatescoOxana Andreev
Oxana Andreev - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 11 noiembrie 2007 a avut loc inaugurarea primei biblioteci de carte poloneză din Capitală. Instituția de cultură poartă numele simbolului culturii și demnității poloneze - poetului Adam Mickiewicz. Evenimentul a fost atașat celebrării sărbătorii naționale a Poloniei - Ziua Independenței.
Promovarea literaturii poloneze, la biblioteca "Adam Mickiewicz" din Capitală

Ideea deschiderii la Chișinău a Bibliotecii de Cultură și Literatură Poloneză îi aparține fostului ambasador al Poloniei în Republica Moldova Piotr Marciniak, fiind lansată încă în anul 2005. Biblioteca "Adam Mickiewicz" este a șasea filială a Bibliotecii Municipale "B.P,Hașdeu", destinată comunităților etnice din municipiul Chișinău.

Directoarea Bibliotecii poloneze "Adam Mickiewicz", Oxana Andreev, spune că în palmaresul bibliotecii sunt, în total, peste 27.000 de cărți. Totodată, peste două mii de cărți ale autorilor polonezi sunt traduse în limba rusă și română.

"Oamenii consideră că avem doar literatură poloneză, însă avem și o colecție bogată de cărți în limba română și rusă. Grație acestei biblioteci promovăm cultura, literatura și tradițiile Poloniei. Cei care pășesc pragul bibliotecii sunt oamenii pasionați și curioși de obiceiurile din Polonia sau cei care au origini poloneze, dar locuiesc pe teritoriul Moldovei. Totodată, adesea ne vizitează și polonezii, care sunt frapați de biblioteca noastră", a declarat Oxana Andreev.

Potrivit Oxanei Andreev, Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova susține activitatea bibliotecii poloneze cu care formează relații de colaborare și prietenie. Totodată, biblioteca are proiecte de parteneriate cu multe organizații din Polonia.

"Am schimbat multe lucruri datorită proiectelor scrise la ambasadă. Uneori cărțile pe care le primim sunt din bibliotecile personale ale ambasadorilor. Mai mult decât atât, grație proiectelor internaționale organizăm diverse evenimente, expoziții de carte, pictură sau fotografii prin care aducem în vizor tradițiile poporului polonez", a menționat directoarea Bibliotecii poloneze.

În acest an, la aniversarea Bibliotecii poloneze "Adam Mickiewicz" organizatorii pregătesc un program deosebit și vast pentru toți iubitorii de literatură poloneză.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0