Jumătate dintre bolile mintale apar la vârsta de 14 ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Iar una dintre cauzele principale care favorizează apariția acestor maladii este depresia. Despre combaterea depresiei și protejarea sănătății mintale a copiilor a vorbit, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Asociației Teritoriale Buiucani, Victoria Saracuța.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a depresiei este comunicarea. Părinții trebuie să acorde mai multă atenție copiilor și să discute despre trăirile lor.
"Părinții acordă puțină atenție stării emoționale a copiilor. Copiii afirmă deseori că părinții nu au timp să-i asculte. Spun că sunt ocupați. În același timp, părinții confundă stările de anxietate și depresie a copiilor cu capriciile".
Depresia se manifestă prin tristețe, nehotărâre, agitație, insomnie, pierderea poftei de mâncare, sentimente de vină sau disperare. Aceste stări apar din cauza neînțelegerilor cu părinții, profesorii sau colegii, schimbării locului de trai sau a instituției de învățământ, dragostei neîmpărtășite, lipsei de afecțiune și înțelegere din partea familiei.
"Îndemnăm părinții să monitorizeze comportamentul și starea emoțională a copiilor. Dacă observă unele schimbări, trebuie să se adreseze medicului de familie sau să vină la Centrele Prietenoase Tinerilor. Specialiștii îi vor ajuta să depășească sentimentele negative și să prevină depresia sau acutizarea acesteia", a explicat specialistul.
În Republica Moldova activează 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Acestea oferă servicii gratuite de consiliere psihologică, consultații medicale și asistență socială tinerilor, inclusiv cei care suferă de depresie și boli mintale.
Cum poate fi prevenită și tratată depresia, aflați din interviul atașat.
Autor: Maria Dimineț