Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip: Numărul celor care primesc peste 2000 lei pensie s-a dublat

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul va continua proiectele sociale, orientate spre susținerea persoanelor de vârsta a treia.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. În cadrul vizitei la Telenești, prim-ministrul Pavel Filip a discutat cu un grup de pensionari despre efectele reformei pensiilor.

„Știu că pensia este încă mică, dar este important că prin reforma pensiilor am înlăturat o nedreptate care li s-a făcut celor care s-au pensionat după 1999. Prin introducerea noii formule de calcul au fost puse bazele unui sistem de pensii corect și echitabil", a declarat Pavel Filip.

Carolina Russu - Sputnik Moldova
Pensii mai mari pentru încă aproape 95.000 de moldoveni

În urma valorizării pensiilor, numărul beneficiarilor care primeau pensii mai mici de 500 de lei a ajuns aproape la 0, fiind redus de la 4 mii de persoane — la 40. În același timp, numărul celor care primesc o pensie mai mare de 2000 de lei s-a dublat.

La începutul acestei luni, a demarat ultima etapă a valorizării pensiilor. Astfel, aproape 95 de mii de persoane vor primi pensii mai mari. Este vorba de peste 85000 de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și peste 9700 de beneficiari de pensii pentru dizabilitate.

Ai muncit mulți ani peste hotare și nu întrunești condițiile pentru a beneficia de pensie?>>>

Ca urmare a valorizării, mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20 la sută, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor pentru dizabilitate — majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40 la sută, până la o medie de 1368,45 lei).

Fluxul de știri
0