Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Emil Loteanu, comemorat de oaspeții Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia”

Abonare
În Moldova s-a deschis Festivalul filmului rusesc „Întâlnire cu Rusia. Întâlnire cu Moscova”.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. În cadrul acestui eveniment oaspeții au depus flori la monumentul regizorului moldovean Emil Loteanu, instalat lângă cinematograful „Patria".

Potrivit lui Victor Pirojok, producătorul Festivalului, anual, în cadrul acestui eveniment cultural este comemorat inegalabilul maestru al cinematografiei moldovenești.

„Ne amintim de el fiind conștienți de faptul că, fără arta sa, nu ar fi existat cinematografia moldovenească. Monumentul lui Emil Loteanu ne amintește de acel val poetic din cinematografia moldovenească a anilor `60, când omenirea a aflat de pe ecrane ce înseamnă Moldova", a menționat Pirojok.

Boris Gracevski, directorul jurnalului pentru copii „Eralaș", a adăugat că l-a cunoscut personal pe Loteanu.   

Deschiderea Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia” - Sputnik Moldova
Deschiderea Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia”

„Am comunicat cu el de multe ori, era un om uimitor de energic. Țin minte acea energie pe care o emana. Tot timpul inventa ceva, compunea, lupta și câștiga", a subliniat Gracevski.

Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia" se desfășoară cu susținerea guvernului de la Moscova și a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Evenimentul din acest an este consacrat aniversării a 90-a a lui Ion Druță. În cadrul Festivalului va fi prezentată noua carte a scriitorului „Vocea interioară".

În cadrul Festivalului în orașele Moldovei vor avea loc nu doar proiecții de filme, ci și întâlniri de creați cu cinematografiști ruși, seminare, master-class-uri și programe speciale pentru tinerii spectatori.

Printre filmele derulate  se numără „Primii", „Cahul", „Hai, Murgule, hai" și altele.

Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova este partenerul informațional general al Festivalului.

Fluxul de știri
0