Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce a discutat Igor Dodon cu Emmanuel Macron la Erevan - detalii

© Photo : Facebook / Dodon IgorИгорь Додон с президентом Франции Эмманюэлем Макроном
Игорь Додон с президентом Франции Эмманюэлем Макроном - Sputnik Moldova
Abonare
Președinții Moldovei și Franței s-au întâlnit vineri la Erevan - iată despre ce au vorbit cei doi șefi de stat.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. În marja Summit-ului Francofoniei de la Erevan, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Cei doi șefi de stat au discutat mai multe chestiuni legate de relaţiile bilaterale moldo-franceze.

Președintele Dodon a declarat că Franța este un partener strategic al țării noastre.

”Franţa, fiind una din „locomotivele" Uniunii Europene, rămâne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa. În cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre ţările noastre a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile: politică, economie, comerţ, cultură, educaţie, etc.”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintelui Dodon, relațiile comerciale dintre Moldova şi Franţa înregistrează o creştere stabilă. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2018, volumul exporturilor spre Franţa a crescut de 1,7 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent. Importurile din această ţară, în perioada de referinţă, s-au majorat cu 60%. În Moldova activează 225 de companii cu capital francez.

Politica Externă

”Cât priveşte politica externă a Republicii Moldova, am subliniat în mod special că ţara noastră tinde să dezvolte relaţii echilibrate şi reciproc avantajoase cu partenerii atât din Vest, cît şi din Est. Totodată, vom menține și consolida principiul constituțional de neutralitate permanentă a Moldovei. În context, am discutat cu Președintele Franţei perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. În special, am propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut, 5+2”, a mai precizat președintele țării.

Dodon s-a arătat convins că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluţii eficiente care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „îngheţate" din spaţiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE.

În finalul întrevederii, președintele Dodon și-a exprimat gratitudinea președintelui Franței pentru invitația de a participa la Forumul Păcii, care va avea loc, în noiembrie anul curent, la Paris.

Fluxul de știri
0