Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce s-a întâmplat în trenul Chișinău-Ungheni: Nimeni nu s-a așteptat la așa ceva - Foto

© Sputnik / Miroslav RotariTren Поезд
Tren Поезд - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Copii din câteva școli din Capitală au avut parte de o pățanie de neuitat - au mers cu trenul până la Ungheni și înapoi în Capitală, fiind însoțiți de Spiridon Vangheli.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Atmosferă de basm în trenul Chișinău-Ungheni. Elevii din câteva școli din Capitală au avut prilejul să-l cunoască pe unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din țara noastră — Spiridon Vangheli. Cu toții au mers într-o excursie cu trenul până la Ungheni și înapoi. ”Tatăl lui Guguță” i-a însoțit pe cei mici în această aventură, informează Calea Ferată din Moldova.

Scriitorul le-a povestit copiilor isprăvile faimosului personaj din operele sale și le-a destăinuit adevăratele povești care stau în spatele tuturor eroilor din copilăria sa. Despre satul natal, copiii locului, precum și prima sa dragoste, elevii au aflat chiar de la Spiridon Vangheli.

© Photo : Calea Ferată a MoldoveiSpiridon Vangheli împreună cu copii din Capitală
Spiridon Vangheli împreună cu copii din Capitală - Sputnik Moldova
Spiridon Vangheli împreună cu copii din Capitală

Micii călători spun că citesc cu mare interes despre isprăvile lui Guguță. Iată ce spune o elevă din clasa a patra.

”Este pentru prima dată când călătoresc cu trenul. Părinții mi-au promis mai de mult că vom merge într-o excursie cu acest tip de transport, dar nu m-am așteptat că se va întâmpla să merg chiar cu Spiridon Vangheli. Îl iubesc foarte mult pe Guguță. Este curajos, năstrușnic și deștept!, a spus un elev din clasa a patra.
Sunt foarte bucuroasă că l-am întâlnit atât de aproape. Sunt pasionată de cărțile sale. Îmi place și ”Tatăl lui Guguță când era mic". Am aflat că, de fapt, personajele din această carte sunt reale. Asta mă fascinează și mai mult. O voi reciti”, a spus o elevă din clasa a patra.

Tamara Cerbușca - Sputnik Moldova
Profesor, despre inițiativa ministerului Educației privind temele pentru acasă

Însuși Spiridon Vangheli spune că se simte cel mai bine atunci când se află în mijlocul copiilor. Tatăl lui Guguță le-a povestit elevilor despre cartea pe care urmează să o tipărească în curând — ”Destăinuiri din Țara lui Guguță — copilul care a cucerit lumea”.

”Este o carte mare, cu foarte multe desene, fotografii din tinerețea, copilăria, viața mea și dezvăluie despre cum au fost scrise, editate cărțile mele. Guguță a cucerit multe țări — de la Japonia și până la America. Această călătorie cu trenul până la Ungheni este o idee foarte interesantă și originală, de altfel. Eu mă simt bine alături de copii. Este tocmai drumul pe care l-am făcut eu de sute de ori, altădată plin de probleme, iar acum — de emoții", a spus Spiridon Vangheli.

Spiridon Vangheli este cel mai cunoscut prozator pentru copii. A debutat în anul 1962 cu volumul „În țara fluturilor", personajul Guguță, însă, a fost cel care l-a făcut faimos. Cărțile sale au fost traduse în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare. Acesta este născut în anul 1932, în comuna Grinăuți, pe atunci județul Bălți. Este coautorul Abecedarului, alături de Grigore Vieru. A obținut numeroase premii naționale și internaționale. Spiridon Vangheli a fost declarat, în 2012, cetățean de onoare al municipiului Chișinău. Scriitorul a tratat cu o însemnătate aparte călătoria în premieră cu trenul a personajului principal din opera „Spionul lui Eminescu". Cartea relatează că acesta, ajungând pe peronul Gării Chișinău, a primit din partea unei angajate o geantă plină cu cărți cu litere românești, nu foarte des întâlnite în acele vremuri.

Fluxul de știri
0