Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Alegerea judecătorilor direct de către cetățeni comportă pericole majore

© Sputnik / Miroslav RotariNadejda Hriptievschi
Nadejda Hriptievschi - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, expertul Nadejda Hriptievschi, a explicat de ce conceptul prin care judecătorii urmează să fie aleşi direct de către cetățeni este unul periculos.
Expert: Alegerea judecătorilor direct de către cetățeni comportă pericole majore

Expertul a spus că speră ca această inițiativă să nu fie dusă până la capăt, pentru că este o inițiativă periculoasă în contextul actual al Moldovei.

"Este o inițiativă proastă pentru că noi nu avem nevoie de judecători care să placă majorității, oamenii trebuie să aibă încredere în justiție, dar încrederea o obții nu prin populism. Inițiativa dată aruncă judiciarul în lupte electorale, asta înseamnă, implicit, politizarea sistemului judecătoresc. Este de necrezut cum un magistrat va trebui să-și facă campanie electorală de genul: mă votați că voi fi mai blând la cauzele penale".

Nadejda Hriptievschi a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că judiciarul trebuie să se supună doar legii, să aplice legea corect, dar nu să se supună poporului.

"Acest argument că justiția nu se bucură de o încredere din partea cetățenilor și haideți să schimbăm radical modul de alegere a magistraților nu este relevant", a spus expertul.

Hriptievschi a mai precizat că, din păcate, Parlamentul din actuala legislatură riscă să rateze alte modificări constituționale pentru a fortifica sistemul judecătoresc, cum ar fi modificarea componenței CSM dar și oferirea unei stabilități în exercitarea funcției de judecător.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0