Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filip, solicitare tranșantă: Un plan de acțiuni concret în timp de o săptămână

© Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAIРабота спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе
Работа спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul a cerut consolidarea eforturilor pentru identificarea rapidă a soluțiilor de lichidare a consecințelor exploziei din Chișinău.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip le-a solicitat joi tuturor instituțiilor responsabile de lichidarea consecințelor în urma exploziei produse recent în Chișinău să-și consolideze eforturile și să acționeze coordonat pentru identificarea rapidă a soluțiilor.

Priorități și soluții

"Atunci când avem o situație de criză, avem două aspecte: 1. Cum gestionăm situația. Și aici vreau să mulțumesc salvatorilor, pompierilor, polițiștilor și medicilor pentru felul în care au acționat. 2. Cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate repeta", a punctat premierul.

El a subliniat că autoritățile trebuie să ia toate măsurile pentru a elimina aceste riscuri, iar instituțiile să acționeze consolidat și coordonat. Prim-ministrul a menționat că în prezent, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, eforturile responsabililor trebuie să se concentreze pe 3 dimensiuni:

Ghenadie Dubița - Sputnik Moldova
Oficial: Sinistrații exploziei din Chișinău nu vor primi locuințe de la stat

Va fi sau nu restabilit blocul afectat de explozie

1. Efectuarea expertizei detaliate a blocului. Potrivit concluziilor preliminare ale experților, blocul poate fi restabilit, iar în urma unor lucrări de consolidare, locatarii ar putea reveni în apartamentele lor.

2. Asigurarea persoanelor cu locuințe provizorii. "Toți cei care au locuit în scara avariată trebuie să aibă locuințe provizorii și toate condițiile. Prioritatea numărul 1 sunt oamenii", a specificat premierul.

Prevenirea unor astfel de riscuri pe viitor

3. Asigurarea reglementărilor necesare care ar preveni astfel de riscuri. "Să vedem cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate întâmpla. Dacă este nevoie, să intervenim la cadrul legal, dacă trebuie să schimbăm mecanismele de utilizare a buteliilor de gaz și, foarte important, să comunicăm cu oamenii", a conchis Pavel Filip.

Работа спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе - Sputnik Moldova
Experții nu exclud că deflagrația din Chișinău putea fi provocată de materiale explozive

Premierul a dispus ca Ministrul Economiei și Infrastructurii să creeze un grup de lucru care, în termen de o săptămână, va veni cu un plan de acțiuni ce va conține soluții și propuneri, astfel încât asemenea situații să nu se mai producă. După ce expertiza tehnică va fi gata, primăria Chișinău se va ocupa de lucrări de proiectare și reabilitare a blocului.

Amintim că, în urma exploziei care s-a produs pe 6 octombrie într-o clădire cu 20 de etaje din sectorul Râșcani al Capitalăei, și-au pierdut viața patru persoane: o femeie și fiul ei de doar patru ani, un bătrân de 77 și o altă femeie care a fost scoasă de sub dărâmături peste două zile.

© Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAISalvatorii la locul exploziei din Chișinău
Работа спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе - Sputnik Moldova
Salvatorii la locul exploziei din Chișinău
Fluxul de știri
0