Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Explorarea spațiului cosmic: O misiune ruso-americană va pleca spre planeta Venus

Abonare
O misiune spațială ruso-americană urmează să plece în 2026 spre Venus pentru studierea suprafeței și atmosferei planetei.

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Lansarea misiunii ruso-americane „Venus-D” pentru studierea planetei va avea loc în anul 2026, a declarat agenției RIA Novosti cercetătorul Institutului Studiilor Spațiale din cadrul Academiei de Științe a Federației Ruse, Irina Kovalenko. Potrivit ei, aparatul va fi lansat cu ajutorul rachetei „Angara”.

Вид на Землю с Международной космической станции - Sputnik Moldova
(VIDEO) Imagini incredibile ale planetei noastre realizate din spațiu

„Există două variante a zborului spre Venus: scurt, în decurs de patru luni, și unul îndelungat — timp de șase luni. Ambele au niște caracteristici similare în ceea ce privește consum de combustibil și masa încărcăturii transportate. Pentru anul 2026 cea mai optimă variantă este zborul de șase luni, cu o lansare în luna iunie", a menționat Kovalenko.

Satelitul se va afla pe orbita planetei Venus timp de trei ani. De pe orbită ar urma să fie lansate module de aterizare care vor lucra pe suprafața planetei timp de două ore și două luni.

Potrivit omului de știință, Rusia răspunde în cadrul proiectului de lansarea rachetei și de aparatul spațial, în timp ce NASA lucrează asupra dispozitivelor de măsurare, module de aterizare mici, care ar putea include și sonde spațiale pentru studierea atmosferei. În același timp, partea științifică a proiectului este elaborată în comun de savanții americani și ruși.

Despre cooperarea oamenilor de știință din cele două țări în realizarea acestei misiuni anunțase Vladimir Putin, în cadrul liniei directe. Anterior se evitase numirea unor termeni exacți ai lansării, însă se vorbea că aceasta ar putea avea loc în anul 2025.

Meteorit - Sputnik Moldova
Uluitor: Căderea unui meteorit, filmată din cosmos

Proiectul "Venus-D" este inclus în programul federal rus spațial până în anul 2025, însă a fost exclus mai târziu. În anul 2013 SUA și-a exprimat interesul pentru acest proiect. În același an a fost format un grup de lucru pentru studierea planetei Venus în baza misiunii „Venus-D", care include reprezentanții ambelor state.

În 2014, după evenimentele din Ucraina, activitatea grupului a fost suspendată, fiind realuată în 2015. La sfârșitul anului 2018 urmează să fie finalizată munca asupra de elaborării în comun a proiectului.

Fluxul de știri
0