Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Arhitect: O parte a blocului avariat din sectorul Râșcani ar putea fi demontată

© Sputnik / OsmatescoВзрыв в квартире на 16 этаже, Кишинев
Взрыв в квартире на 16 этаже, Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
În momentul de față locatarii din scările vecine au revenit în apartamentele lor.

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Valeriu Lupașcu, fost prim-adjunct al arhitectului șef al Chișinăului, nu exclude că etajele superioare ale blocului avariat de explozie în sectorul Râșcani ar putea fi demontate.

Locatarii din scările vecine au revenit în apartamentele lor.

Accesul în scara în care s-a produs explozia este închis. În total, după deflagrația din noaptea de sâmbătă spre duminică au fost distruse complet șase apartamente, iar multe altele necesită o reparație capitală.

Potrivit fostului prim-adjunct al arhitectului șef al Chișinăului Valeriu Lupașcu, este evident că în urma exploziei a fost avariată toată casa scării. De aceea nu se poate spune exact care fragment al acesteia nu prezintă pericol.

Работа спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе - Sputnik Moldova
Experții nu exclud că deflagrația din Chișinău putea fi provocată de materiale explozive

„Nu se poate spune că porțiunea aceasta este în stare bună, iar cealaltă nu. A fost afectat tot. În mare măsură, ceea ce vedem este distrus definitiv. Evident, au suferit și etajele superioare care, în opinia mea, trebuie să fie demontate", a spus expertul într-un dialog cu reporterul Sputnik Moldova.

Totodată, arhitectul exclude posibilitatea demolării întregii clădiri, deși se examinează și o astfel de variantă. Este foarte probabil ca fundamentul blocului să nu fi fost afectat. De aceea nu are sens să se recurgă la măsuri atât de radicale.

„Mai curând, vor fi demontate etajele superioare. Atât doar că nu este clar câte anume: ar putea fi cinci, dar ar putea fi și șapte-opt", a adăugat arhitectul Lupașcu.

Acesta nu exclude nici posibilitatea restabilirii etajelor avariate. Totul depinde de avizul comisiei de expertiză care trebuie să stabilească starea reală a construcției.

„În prezent se fac analizele de laborator ale calității betonului. A fost creată o comisie de experți a Ministerului Economiei. În zilele apropiate vom afla unele dintre rezultate. În cazul dat trebuie să fie examinat și analizat minuțios absolut totul: de la structura betonului și fisurile mici până la starea armaturii și a casei scărilor", a concluzionat specialistul.

Fluxul de știri
0