Incredibil: șase cutremure într-o singură zi - o particularitate distinctivă pentru toate

Abonare
În județul Ialomița din România s-au produs duminică tocmai șase cutremure, deși zona respectivă nu este una în care seismele se produc prea des, singurul din acest an fiind înregistrat tocmai în luna ianuarie. Încă un seism a fot localizat în județul Covasna.

CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Șase cutremure au fost înregistrate ieri în județul Ialomița, România, la nord-est de orașul Slobozia, într-un interval de timp destul de scurt. Primul a avut loc la ora 14:15, iar ultimul — la 20:29.

Intensitatea acestora s-a încadrat între 2,1 și 3 grade pe Richter. Particularitatea distinctivă a tuturor celor șase seisme este că s-au produs la mică adâncime.

© Photo : www.infp.roHarta cutremur Ialomiţa
Harta cutremur Ialomiţa - Sputnik Moldova
Harta cutremur Ialomiţa

Astfel, primul cutremur de peste 2 grade a fost înregistrat la 14:15 minute, cu o magnitudine de 2.1 grade pe scara Richter, la numai 9 kilometri adâncime.

Peste numai 7 minute se înregistrează un altul, de 2.2 grade, la 13 kilometri adâncime, în același areal epicentral.

La 14.36 are loc un seism mai puternic, de 2.9 grade, din nou la doar 9 kilometri, urmat de un alt cutremur — sau o poate replică — la circa o oră, de doar 2 grade și produs la o adâncime de 13 kilometri.

Cel mai puternic seism a fost înregistrat la 18.09, a avut 3 grade pe scara Richter, fiind localizat la 13 kilometri adâncime și a cotat pe scara efectelor cu 1 grad intensitate (Mercalli). A fost urmat de un alt seism, probabil o replică, la 20.29, de grade și produs la 11 kilometri adâncime.

© Photo : INFP.ROCutremur în Ialomiţa
Cutremur în Ialomiţa - Sputnik Moldova
Cutremur în Ialomiţa

Un aspect important este că, potrivit datelor Institutului Național pentru Fizica Pământului, anul acesta în Ialomița a avut loc doar un singur cutremur, pe 21 ianuarie, tot de suprafață, cu magnitudinea de 2,4 pe Richter.

Cutremurul produs ieri în județul Covasna a fost comparabil ca intensitate cu cele din Ialomița, 2,5 pe Richter, dar a fost unul de mare adâncime — 99 km.

Fluxul de știri
0