Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Festivalul Internațional de Film „Întâlnire cu Rusia”

© Sputnik / Артем Житенев / Accesați arhiva multimediaКинопоказ проекта "Кинопоезд"
Кинопоказ проекта Кинопоезд - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film „Întâlnire cu Rusia”, la care sunt așteptați oaspeți cinematografiști din Rusia.

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Ediția a VI-a a festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia" se va desfășura în Moldova, în perioada 10 — 13 octombrie.
Festivalul va avea loc cu suportul Guvernului rus și al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova. Filmele vor fi proiectate la Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul și Tvardița.

Ceremonia deschiderii Festivalului, la care va participa și președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, va avea loc pe 10 octombrie, la Teatrul Dramatic Rus „A. P. Cehov".

Evenimentul din acest an este consacrat aniversării a 90-a a lui Ion Druță. În cadrul Festivalului va fi prezentată noua carte a scriitorului „Vocea interioară".

„Druță poartă povara bunătății noastre. Druță este izvorul purității cristaline și a prospețimii. Apropiați-vă de el, ascultați-l. Deconectați telefonul mobil și rămâneți doar în doi cu scriitorul, pătrundeți în lumea eroilor săi, a cugetărilor sale și veți reveni de acolo îmbogățit, împrospătat", a spus Vladimir Pirojok, producătorul general al Festivalului „Întâlnire cu Rusia".

Круговая панорама на ВВЦ - Sputnik Moldova
Filme din cinematografia mondială, demonstrate la Chișinău

Proiecțiile vor începe pe 10 octombrie, la Chișinău, cu filmul lui Dmitri Suvorov „Primii" („Первые"), despre curajul și dragostea soților Proncișcev — cunoscuți exploratori ai Arcticii — care au făcut parte din detașamentul Lena-Enisei al Marii Expediții Polare. În rolurile principale s-au produs Nail Abdrahmanov, Alina Lanina și Evgheni Tkaciuk.

O surpriză pentru spectatorii moldoveni va fi demonstrarea filmului „Hai, Murgule, hai" („Пошел, Гнедой, пошел"), o ecranizare a povestirii lui Ion Druță „Murgul în Crimeea". În alte orașe ale Moldovei va fi demonstrată premiera filmului „Cahul" din ciclul „Orașele Gloriei Militare".

În calitate de oaspeți ai Festivalului, în acest an vor sosi în Moldova regizorii Boris Gracevski și Aleksandr Strijenov, actorii Evgheni Gherciakov și Edvard Kiurdzinis.

Printre invitați sunt și Aleksei Reazanțev și Natalia Mokrițkaia, precum și Victor Erofeev.

Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia" va culmina cu un concert grandios susținut de artiști cunoscuți ai estradei din Rusia, precum Vladimir Preasneakov senior, Olga Varvus și compozitorul Aleksandr Jurbin.

Vizionarea filmelor va fi gratuită.

Ssarcinile principale ale organizatorilor Festivalului sunt popularizarea literaturii ruse, reînnoirea și susținerea legăturilor prietenești între popoarele fostei URSS.

Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova este partenerul informațional general al Festivalului.

Fluxul de știri
0