Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a votat diaspora la Referendum din România: cele mai active ţări - date surprinzătoare

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUAlegeri România
Alegeri România - Sputnik Moldova
Abonare
Conform datelor făcute publice de Biroul Electoral Central de la bucurești, 121.118 de români au votat în străinătate, pe liste suplimentare.

BUCUREŞTI, 8 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Referendumul pentru Redefinirea familiei în Constituţie a eşuat, prezenţa la vot fiind extrem de scăzută, de 20,41% în România.

Proteste - Sputnik Moldova
Societate
Acum: Rezultat zdrobitor la Referendum, cifrele oficiale care interesează

Nici în străinătate lucrurile nu au fost mai bune. Şi aceasta fiindcă, din aproape patru milioane de români plecaţi peste hotare, au votat în cele 378 de secţii de votare 121.118 cetăţeni, pe listele suplimentare, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

În conformitate cu prevederile art. 17, alin. 2 din Legea 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare, „la secţiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare".

La un calcul simplu se poate vedea că doar un procent infim, de maxim 3% din totalul românilor plecaţi din ţară au mers să voteze la acest referendum.

Conform datelor existente pe site-ul Biroului Electoral Central, situaţia centralizată arată că pe primul loc se situează Italia, unde 27.181 de români au mers la vot, urmată de Spania, cu 19.110 cetăţeni, Marea Britanie — 18.034, Germania — 10.516, Austria — 8983, Belgia — 6869, Franţa — 6691, Republica Moldova — 6052.

Dan Puric - Sputnik Moldova
Dan Puric, lecție unică de curaj și patriotism - a atacat teme interzise (VIDEO)

De departe, Uniunea Europeană a fost campioană la prezenţa la urne. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, au mers la vot numai 3465 români.
Prezenţa extrem de scăzută poate avea diferite motive, cum ar fi, de pildă, lipsa de interes pentru acest referendum, manipularea, dar şi lipsa de mediatizare, mai ales că mulţi oameni nu ştiau care este adevărata miză a acestui proces electoral.

Absenteismul ar trebui să ducă la o schimbare a modului în care se face comunicarea electorală, pentru că, este clar, felul în care au fost transmise informaţiile referitoare la ce înseamnă revizuirea Constituţiei a fost unul cu multe hibe, fapt care permis rostogolirea unor neadevăruri. Din păcate, mulţi români s-au lăsat atraşi în acest joc, ademeniţi fiind fie de culorile puternice ale manipulării ce vorbea despre iubirea care nu se votează, despre statul acasă, fie de satisfacţia de a-şi exprima antipatiile politice, atunci când au fost convinşi că acest vot va fi confiscat de Liviu Dragnea. 

Fluxul de știri
0