Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bătrânii din Cinișeuți, mai activi decât tinerii. Iată ce au reușit să facă în localitate

© Sputnik / Miroslav RotariCristina Puțuntică
Cristina Puțuntică - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Tot mai mulți bătrâni se implică în viața socială din sate.
Bătrânii din Cinișeuți, mai activi decât tinerii. Iată ce au reușit să facă în localitate

În ultimii ani, autoritățile din țara noastră încurajează persoanele în etate să aibă un mod de viață activ. În acest scop, atât Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și organizații neguvernamentale susțin financiar proiectele desfășurate de bătrâni. Ca urmare, tot mai mulți se implică în viața socială și încearcă să rezolve problemele comunității. Despre acest fenomen a vorbit, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", Cristina Puțuntica, coordonator programe în cadrul Fundației Help Age International.

Cinișeuți este unul dintre satele unde bătrânii sunt foarte activi. Ei au reușit să amenajeze un parc în fața Oficiului Poștal.

"Bătrânii din localitate au constat că este dificil să urce scările Oficiului Poștal, în lipsa unei balustrade. Au scris o scrisoare conducerii instituției și au solicitat instalarea balustradei. Apoi, au vopsit balustrada, au nivelat scările și au decis să instaleze bănci în fața Oficiului Poștal. Și în acest mod, au reușit să amenajeze spațiul din fața clădirii", a declarat Cristina Puțuntica.

Bătrânii activi din Cinișeuți îi ajută și pe vârstnicii aflați în situații dificile să facă față greutăților vieții.

"Din banii din proiect au cumpărat un ferestrău electric și o coasă electrică. Bătrânii merg pe la casele semenilor ca să taie lemne și să cosească iarba din curte. Primăria le oferă bani pentru motorină".

Iar în satul Sămășcani, bătrânii promovează modul de viață sănătos.

"Au deschis un centru unde organizează discuții cu medicii. Au și o sală sportivă, unde vârstnicii fac sport. Au cumpărat echipamentul sportiv pe banii obținuți în cadrul unui proiect", a menționat Cristina Puțuntica.

Detalii despre proiectele desfășurate de bătrâni în sate aflați din interviul audio.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0