Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune o profesoară cu 27 de ani de experiență despre salariile dascălilor

© Sputnik / Miroslav RotariVeronica Pârlea Conovali
Veronica Pârlea Conovali - Sputnik Moldova
Abonare
Pedagogii care activează în școli primare, gimnazii, licee și în alte instituții de învățământ general public din Republica Moldova, dar și educatorii din grădinițe vor primi o compensație financiară de 2 000 de lei anual, începând cu anul 2019.
Ce spune o profesoară cu 27 de ani de experiență despre salariile dascălilor

Potrivit unei decizii aprobate  de Guvern, banii vor fi alocați pentru sporirea nivelului de pregătire și perfecționarea profesională a cadrelor didactice și vor putea fi utilizați pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, produse software pentru utilizare în activități de instruire on-line și pentru dezvoltare profesională.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", dascălul cu 27 ani de experiență în spate, Veronica Pârlea Conovali a declarat că indiferent de salariul pe care îl primește, profesoara și-ar continua meseria în sistemul de învățământ.

"Aceasta este dragostea de profesie. Eu personal nu mă văd în alt domeniu, deși am avut multe propuneri de a-mi schimba serviciul. Comunicarea cu elevii este viața mea. Chiar dacă Guvernul nu ar fi aprobat Regulamentul de alocare a compensației, eu cred că ași fi lucrat și mai departe în sistemul de învățământ. Meseria de profesor este ceea ce mi-am dorit toată viața", a punctat Veronica Pârlea Conovali. 

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării peste 49 de mii de cadre didactice activează în prezent, în instituțiile de învățământ, iar două mii de locuri rămân vacante. În anul de studii 2017-2018, au fost înregistrați 49.148 de profesori care activează în instituțiile de învățământ general public. În bugetul de stat pentru 2019, pentru alocarea compensațiilor vor fi prevăzute circa 98 de mii de lei.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0