Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Ce se va întâmpla din 2019 în toate rețelele de magazine din țară

© Sputnik / OsmatescoIon Balan
Ion Balan - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unor modificări la Legea cu privire la comerțul interior, examinate de deputați, rețelele de magazine alimentare vor fi obligate să aibă pe rafturile lor cel puțin 50 la sută producție autohtonă. Lista acestor produse va fi actualizată anual.
Important: Iată ce se va întâmpla din 2019 în toate rețele de magazine din țară

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Ion Balan a declarat că modificările la Legea cu privire la comerțul intern sunt binevenite pentru micii fermieri, care vor avea posibilitatea să-și plaseze produsele în rețelele de magazine din țară.

Totodată, deputatul s-a arătat sceptic în privința implementării cu succes a acestei norme la prima etapă, din considerentul existenței unor dezavantaje pentru micii producători.

"Pentru mine ar fi mai interesant ca producător agricol să export produsele pe piața externă, decât să le vând în magazinele din țară. Supermarketurile cer cantități mici de produse, iar dacă te afli la o distanță de 150 km, iar ei îți solicită doar 300 kilograme pe săptămână, atunci ce fel de vânzări sunt acestea", a opinat Ion Balan.

Amintim că perioada de tranziție pentru aplicarea normelor privind cota de raft va fi de șase luni din data publicării legii. Această perioadă le va permite agenților economici să planifice stocurile, noile achiziții de marfă, precum și să adapteze contractele de achiziție. Încălcarea normelor legale va fi sancționată cu amendă de până la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice și până la 20 de mii de lei pentru cele juridice.

Mai multe informații la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0