Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Theresa May: planul propus de UE este inacceptabil pentru Regatul Unit

© AP Photo / Peter MorrisonBorder from the Irish Republic into Northern Ireland
Border from the Irish Republic into Northern Ireland - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul britanic Theresa May a respins planul pe care Bruxellesul l-a propus Londrei deoarece acesta nu oferă o soluție eficientă la problema privind frontiera de uscat între Regatul Unit și UE.

BUCUREŞTI, 3 oct — Sputnik, Doina Crainic. Premierul Marii Britanii Theresa May a subliniat că planul propus de UE este inacceptabil pentru Regatul Unit.

„Planul propus de Uniunea Europeană nu este acceptabil pentru noi, deoarece (…) păstrează efectiv Irlanda de Nord în Uniunea vamală și implică existenţa efectivă a unei frontiere vamale în Marea Irlandeză", a declarat marți Theresa May într-un interviu pentru BBC.

British Prime Minister Theresa May addresses the press in Downing street, London, Friday, June 9, 2017 following an audience with Britain's Queen Elizabeth II at Buckingham Palace where she asked to form a government. - Sputnik Moldova
Londra pune capăt liberei circulații – Sunt vizați și moldovenii cu cetățenie română

Ca răspuns la afirmația lui May, conducerea Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) așteaptă să vadă „ce spune exact textul în legătură cu orice ofertă care a fost făcută Uniunii Europene".

Negocierile cu privire la Brexit s-au blocat în chestiunea controalelor vamale la granița dintre Marea Britanie și Irlanda. Bruxelles-ul a sugerat că trebuie introduse controale între Irlanda de Nord și Marea Britanie. Londra a respins această propunere și lucrează la un plan alternativ, care trebuie să fie propus până la summitul trimestrial al UE de pe 18 octombrie.

„Aceasta a fost singura noastră linie roșie — că nu putem avea o frontieră vamală în Marea Irlandei sau o graniță reglementată, deoarece acest lucru ne va separa de Regatul Unit. Acest lucru nu poate funcţiona din punct de vedere constituțional și nici din perspectivă economică", a declarat liderul DUP Arlene Foster.

Partidul Conservator al Theresei May se află în coaliție cu DUP de la alegerile anticipate din 2017, guvernul depinzând într-o anumită măsură de partidul irlandez pentru a obţine o voce majoritară în Parlament.

Fluxul de știri
0