Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie istorică la Curtea Constituțională: Dreptul care a fost garantat cetățenilor

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a hotărât: Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să inițieze referendumuri legislative, în condiţiile legii.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Curtea Constituţională (CCM) a hotărât marți că cetăţenii Republicii Moldova sunt în drept să iniţieze referendumuri legislative, în condiţiile legii. Decizia Curții a fost luată în urma sesizării depusă de un grup de deputaţi ai PLDM, care a cerut interpretarea Constituţiei la acest subiect. 

Potrivit Constituției Republicii Moldova, cele mai importante probleme ale societății și ale statului sunt supuse referendumului.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Societate
Cum se va schimba statutul limbii ruse în Moldova după decizia Curții Constituționale

Curtea a menționat că textele din articolele 2 alin. (1) și 75 din Constituție permit, prin formularea lor, inițierea de către cetățeni a referendumurilor legislative, fapt care este în conformitate șu cu recomandările internaționale.

Curtea a constatat că dreptul de a iniția un referendum legislativ de către cetățeni decurge chiar din prevederile Codului Electoral, care stabilește două reguli cu privire la inițierea referendumului republican de către cetățeni. Codul Electoral prevede că în cazul referendumului constituțional, acesta poate fi inițiat de cel puțin 200 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative. În cazul celorlalte tipuri de referendum, inclusiv cel legislativ, acestea pot fi inițiate de cel puțin 200 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, fără a fi necesară condiția repartizării semnăturilor pe unități administrativ-teritoriale.

Curtea a reținut că, deși cetățenii au dreptul de a iniția un referendum legislativ, cadrul legal conține mai multe omisiuni cu privire la procedura inițierii acestui tip de referendum, inclusiv cu privire la controlul validității în sens formal și material al textelor supuse referendumului. 

Curtea Constituțională a subliniat că ține de competența Parlamentului să reglementeze în mod clar procedura inițierii referendumurilor de către cetățeni.

Fluxul de știri
0