Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi veniturile unor salariați nu vor mai fi impozitate

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prima dată în Moldova, veniturile situate sub minimul de existență nu vor fi impozitate.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Din 1 octombrie 2018, intră în vigoare noile modificări la politica bugetar-fiscală care se referă la impozitarea salariilor. 

De astăzi, impozitul pe venit de 18 la sută care este reținut din salariu se va micșora până la 12 la sută, iar pragul de 7 procente va fi anulat. Astfel, din 1 octombrie, intră în vigoare impozitul unic pe venit. 

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Până la data de 1 octombrie, erau două praguri de impozitare a salariului, de 7 și 18 procente. 

Pentru ca persoanele cărora li se reține un impozit pe venit din salariu 7 la sută să nu aibă de suferit, a fost majorată și suma scutirii personale. Scutirea personală va fi dublată de la 11280 de lei la 24 de mii. 

”O posibilă inechitate dintre salariile mici și cele mari este exclusă, deoarece se majorează și scutirea personală. În prezent cu 18 procente se impozitează veniturile de la 3 mii de lei lunar. Nu este vorba de inechitate, ci de implementarea unei experiențe care a dat rezultate în țările vecine”, a declarat secretarul general de stat în Ministerul Finanțelor, Ion Chicu.

Potrivit acestei reforme, persoanele cu dizabilități vor avea o scutire personală în mărime de 30 de mii de lei.  

”Efectul acestor reforme va duce la o diminuare a poverii fiscale pe salarii cu 10 puncte procentuale”, a declarat secretarul de stat. 

Totodată, va fi micșorată și contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat de la 23 de procente la 18 la sută. Angajatului i se va reține în continuare din salariu 6 procente lunar în bugetul asigurărilor sociale de stat. 

 

Fluxul de știri
0