Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care este legătura dintre obezitate și bolile cardiovasculare

© Sputnik / Miroslav RotariAbraș Marcel
Abraș Marcel - Sputnik Moldova
Abonare
Care sunt efectele obezității asupra sistemului cardiovascular.
Care este legătura între obezitate și bolile cardiovasculare

Obezitatea scade nu doar din calitatea vieții. Kilogramele în plus maresc riscul apariției diabetului și a bolilor de inimă, spun medicii. Potrivit lor, cele mai intalnite boli de inima — atacul de cord, insuficienta cardiacă congestivă, hipertensiunea, moartea subită cardiacă și ritmul cardiac anormal, sunt afecțiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normală, față de cei care mențin un indice de masă corporală sănătos.

„Faptul că acele grăsimi se adună în burtă și avem o circumferință mai mare decât norma recomandată, norma fiind mai mica de 94 de cm la bărbați și mai mica de 90 de cm în cazul femeilor, este o povară pentru corp. Pe lângă faptul că grăsimile se depun în burtă, ele se depun pe intima vaselor. Formând acele plăci aterosclerotice, plăci în care se adună lipide. Respectiv, vasul din interior se micșorează până când poate să se înfunde cu totul. Când pacientul deja simte niște dureri, trebuie să știe că acolo a fost dereglat fluxul pe acel vas și este dereglat din cauza grăsimilor”, a declarat Marcel Abraș, cardiolog intervenționist, șef de secție cateterism cardiac la IMSP Institutul de Cardiologie.

Potrivit medicilor, aceste dereglări pot apărea la vasele de la inimă, de la cap, de la rinichi sau membrele inferioare.

„De multe ori, aceste depuneri de grăsime se adună, dar pacientul nu simte durerea. Respectiv, pacientul poate ajunge la infarct miocardic. Dacă vasul este mare, pacientul poate nici să nu ajungă la noi, adică afecțiunea este fatală. Așa că pacienții cu nivelul de colesterol ridicat, trebuie să se adreseze la noi”, a a adăugat șeful secție cateterism cardiac la IMSP Institutul de Cardiologie.

Precizăm că, în ultimii 10 ani, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc printre cauzele mortalității în Moldova. Pentru a menţine inima sănătoasă, specialiştii recomandă 30 de minute de activitate pe zi. De asemenea, se recomandă renunţarea la fumat, dar şi expunerea la fumul de tutun. Importantă este şi alimentaţia sănătoasă, astfel medicii recomandă să fie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete.

Menționăm că pe 29 septembrie se marcheaza Ziua Mondială a Inimii.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0