Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru cardiaci: Iată ce tratamente moderne pot face gratuit în țară

© Sputnik / Miroslav RotariAbraș Marcel și Angela Marina Grosu
Abraș Marcel și Angela Marina Grosu - Sputnik Moldova
Abonare
Cardiologul intervenționist Marcel Abraș a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre tratamentul modern al aritmiilor cardiace, hipertesiunii și infarctului miocardic

Moldovenii care suferă de aritmii cardiace sau complicații ale infarctului miocardic nu mai sunt nevoiți să se trateze peste hotare. De câțiva ani, bolnavii pot să facă tratamente moderne gratuite, în baza poliței de asigurare medicală, la Institutul de Cardiologie din țară. Despre aceste posibilități a vorbit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Cateterism Cardiac al instituției, Marcel Abraș.

De mai mulți ani, Institututul de Cardiologie desfășoară un program național de prevenire a infarctului miocardic și a complicațiilor sale.

"Anterior, mulți pacenți după infarct miocardic făceau complicații grave sau nu supraviețuiau. De câțiva ani, datorită acestui program, avem posibilitatea să salvăm mulți bolnavi.  Prin intermediul programului au fost cumpărate angeografe, care ne permit să acordăm asistența medicală necesară".

De asemenea, institutul a implementat o metodă modernă pentru diagnosticarea și tratarea aritmiilor cardiace.

"Avem posibilitatea să diagnosticăm cu exactitate aceste afecțiuni și să le tratăm în timp ce le depistăm. În trecut, bolnavii trebuiau să facă procedura în Ucraina, Polonia, România".

Institutul de Cardiologie oferă soluții moderne și pentru tratamentul hipertensiunii.

"Cu electrozi mici ajungem la arterele renale și distrugem acele fibre nervoase care furnizează creierului informații greșite, care contribuie la creșterea tensiunii arteriale. În urma procedurii, reușim să micșorăm valorile tensiunii arteriale".

Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț 

Fluxul de știri
0