Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum prevenim infecțiile de toamnă la copii. Sfaturi de la medicul Ludmila Cetvertacova

© Sputnik / Miroslav RotariLudmila Cetvertacova
Ludmila Cetvertacova - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul infecționist Ludmila Cetvertacova a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" despre prevenirea bolilor diareice și enterovirozelor la copii. Infecțiile sunt firești pentru această perioadă a anului și afectează, în preponderent, copiii de vârstă preșcolară.

"Copii fac boli diareice deoarece consumă fructe și legume nespălate, nu se spală pe mâini sau folosesc obiecte contaminate. De enteroviroze se îmbolnăvesc dacă interacționează cu o persoană infectată. Enterovirușii care provoacă maladia sunt în sputa, saliva și secrețiile nazale ale bolnavilor și se răspândesc ușor în timpul strănutului sau tusei".   

Ludmila Cetvertacova atenționează că tratamentul bolilor diareice și a enterovirozelor trebuie inițiat imediat ce apar primele simptome, cum ar fi febra înaltă, voma, erupțiile cutanate sau diaree.

"Unii părinți încearcă să-și vindece singuri copii. În cazul bolilor diareice, administrează preparate antidiareice. În același timp, entirovirozele încearcă să le trateze cu antibiotice. Este o greșeală care poate avea consecințe grave asupra sănătății copiilor. Tratamentul acestor maladii se face doar în baza indicațiilor medicale", a precizat Ludmila Cetvertacova.  

Copiii bolnavi își revin în decurs de zece zile, de la începerea tratamentului.  Un rol important, în procesul de reabilitare, îl au părinții.

"Copiii diagnosticați cu diaree trebuie să consume multe lichide. Cei cu infecții respiratorii necesită regim la pat".

Mai multe informații despre cauzele și măsurile de prevenire a bolilor diareice și a enterovirozelor la copii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț 

Fluxul de știri
0