Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu explică de ce nu poate fi demis președintele Igor Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova este ales în mod direct de către cetățeni pe un mandat de patru ani. Viitoarele alegeri prezidențiale în Moldova urmează să fie organizate în toamna anului 2020.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că este inutil ca forul legislativ să inițieze procedura de impeachment președintelui țării, Igor Dodon. Șeful Legislativului mai crede că împuternicirile șefului statului în Republica Moldova trebuie simplificate și mai mult. Toate aceste afirmații au fost făcute în cadrul unui interviu pentru televiziunea publică din Moldova.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, reacție la decizia Curții Constituționale: Ce a declarat șeful statului

Andrian Candu a explicat că inițierea unei proceduri de impeachmnet președintelui Dodon la această etapă în Moldova nu este nici favorabilă și nici la momentul potrivit. În opinia președintelui Parlamentului, acest impeachment va costa mulți bani, ar putea să nu dea nici un rezultat și nu poate fi organizat în ajunul alegerilor parlamentare ordinare, planificate pentru data de 24 februarie 2019. 

”În primul rând trebuie creată o comisie specială care să constate faptul încălcării Constituției de către președinte. Raportul comisiei va fi trimis Curții Constituționale, care trebuie să vadă dacă există sau nu circumstanțele de suspendare a președintelui și dacă există circumstanțe, Parlamentul votează suspendarea. Dar e o suspendare de doar 30 de zile”, a explicat Candu. 

Președintele Parlamentului spune că la expirarea acestei perioade de 30 de zile trebuie organizat un referendum național la care cetățenii vor decide dacă președintele țării mai rămâne sau nu în funcție. 

”Nu demite Parlamentul, nu demite Guvernul și nu demite Curtea Constituțională. Cetățenii țării demit președintele. Parlamentul poate doar să înceapă procedura”, a explicat Candu.

Șeful Legislativului susține că sunt trei motive care demonstrează că un eventual impeachment va fi inutil:  suntem în prag de alegeri parlamentare, un astfel de referendum va costa în jur de 40 de milioane de lei și, ce e mai important, cetățenii țării ar putea să nu susțină demiterea șefului statului, dacă se iau în calcul rezultatele sondajelor de opinie. 

”Și atunci, de ce să cheltuim bani și să consumăm timpul dacă sunt lucruri evidente”, a declarat președintele Parlamentului.

Totuși, Andrian Candu, care este și vicepreședinte în Partidul Democrat, nu exclude că după alegerile parlamentare de la începutul anului viitor, Legislativul ar putea iniția o nouă modificare a Constituției prin simplificarea împuternicirilor președintelui țării.

”Poate vom opta pentru simplificarea și mai mare a instituției prezidențiale, la fel cum este în multe țări parlamentare”, a declarat Candu. 

Președintele Republicii Moldova este ales în mod direct de către cetățeni pe un mandat de patru ani. Viitoarele alegeri prezidențiale în Moldova urmează să fie organizate în toamna anului 2020.

Fluxul de știri
0