Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dovedit științific: Există un „tratament magic" împotriva îmbătrânirii

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaLongevitate
Longevitate - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deşi oamenii de știință descoperă în fiecare an gene legate de procesul de îmbătrânire a organismului uman, studiile la nivel global arată că longevitatea nu depinde numai de genetică. Mulți factori joacă uneori un rol mai important decât ereditatea.

BUCUREŞTI, 28 sept — Sputnik, Doina Crainic. Toţi oamenii vor să trăiască mai mult încercând diferite metode, fie că este vorba de o dietă specifică sau de activitate fizică. Iată câteva metode dovedite științific care nu trebuie ignorate.

Cu cât mâncați mai puțin, cu atât trăiți mai mult?

Pe o perioadă de aproape 30 de ani, două grupuri de cercetare independente, printre care unul de la Centrul Național de Cercetare a Primatelor din statul Wisconsin și celălalt de la Centrul Național de Cercetare cu privire la Îmbătrânire din Dickerson, Statele Unite, au inițiat două experimente similare pentru a studia impactul unei alimentaţii slabe caloric asupra macacilor. Totuşi, rezultatele obținute s-au dovedit a fi contradictorii.

Happy - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: Adevăratul motiv pentru care oamenii se simt cu adevărat fericiţi - Studiu

În primul caz, macacii care au urmat dieta au trăit mult mai mult în comparație cu grupul de control. În plus, nu au suferit de diabet, cancer și boli cardiovasculare.

În același timp, macacii din grupul de la Centrul Național de Cercetare cu privire la Îmbătrânire din Dickerson au fost mai puțin norocoși. Se aflau într-o formă mai bună decât cei din grupul de control, în timp ce longevitatea nu s-a schimbat deloc.

Explicaţia pentru această discrepanță a fost găsită când ambele grupuri și-au unit forțele. Astfel, cel mai bun rezultat a fost înregistrat în cazul macacilor care au început să urmeze dieta cu conținut scăzut de calorii atunci când au atins vârsta adultă. În medie, au trăit cu trei sau patru ani mai mult decât macacii din grupul de control. În același timp, macacii care au fost supuși dietei din copilărie nu au manifestat nicio schimbare.

Potrivit oamenilor de știință, aceeași regulă ar fi eficientă și în cazul oamenilor.

A sta cu stomacul gol

Specialiștii americani de la Harvard School of Public Health, Boston, recomandă să rămânem din când în când cu stomacul gol.

Potrivit ultimului lor studiu, uneori renunțarea la mâncare îmbunătățește procesele legate de schimbul de energie în celule, ceea ce ajută la menținerea pentru mai mult timp a unei forme bune.

Cu alte cuvinte, acest lucru încetinește îmbătrânirea.

150 de minute de sport pe zi

A avea un stil de viață activ și mersul pe jos reprezintă modalități eficiente pentru a trăi mai mult, arată oamenii de știință canadieni de la Universitatea McMaster. Aceştia și-au bazat cercetarea pe un eșantion de 130.000 de persoane din 17 țări, actualizând informații despre situația lor economică și socială, precum și despre modul lor de viață.

Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Studiu: Efectul dezastruos al diabetului asupra sănătății creierului

După șapte ani, specialiștii au descoperit că cei care au făcut mişcare cel puțin 30 de minute pe zi au suferit mai puțin de boli cardiovasculare, iar riscul de deces timpuriu s-a redus cu 28%.

În același timp, voluntarii care au făcut sport 750 de minute pe săptămână au redus riscul de deces timpuriu cu 36%.

Pe de altă parte, dacă nu aveți timp să faceţi sport, specialiștii de la Universitatea din Sidney recomandă să mergeţi pe jos în mod regulat.

Studiu

În 2017, biologii britanici au vrut să examineze legătura dintre longevitate și factorii genetici și sociali. În timpul studiului, specialiștii au analizat date privind genomul provenind de la 600.000 de persoane din diferite părți ale Europei, care au participat la diferite cercetări genetice.

Analiza detaliată a arătat că practic toate obiceiurile dăunătoare de sănătate nu sunt determinate exclusiv de ADN. În plus, renunțând la fumat, este posibilă revenirea la forma anterioară prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Алкоголь - Sputnik Moldova
Societate
Studiu: Băuturile energizante amestecate cu alcool pot afecta judecata omului

Dimpotrivă, longevitatea depinde foarte mult de nivelul de educaţie. Astfel, fiecare an de studiu adaugă omului 11 luni de viaţă. Potrivit specialiștilor, o educaţie înaltă îl ajută pe om să se hrănească în mod corespunzător și să nu dobândească obiceiuri nocive.

Există un „tratament magic" împotriva îmbătrânirii?

Dacă omenirea a visat mereu la elixirul tinereţii, oamenii de știință par să-l fi descoperit, în sfârşit.

Astfel, în luna iulie, specialiștii americani de la Universitatea Marshall au analizat o enzimă specifică a cărei injectare prelungeşte viața șoarecilor de laborator. Aceasta este pompa de sodiu-potasiu, care joacă un rol în menținerea potențialului de repaus al celulelor nervoase, musculare și cardiace.

Timp de un an, biologii au dat rozătoarelor alimente bogate în grăsimi și proteine, care produc semne rapide de îmbătrânire. În același timp, rozătoarele au primit acestei enzime și, la sfârșitul experimentului, erau în formă mai bună decât congenerii lor care nu au primit niciun tratament.

Fluxul de știri
0