Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfatul avocatului: Cum să dai bani cu împrumut și să ai siguranța că îi vei primi înapoi

© Sputnik / Miroslav RotariInga Albu
Inga Albu - Sputnik Moldova
Abonare
Deseori persoanele dau cu împrumut anumite sume de bani, dar se întâmplă să nu le fie restituită datoria. Specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru ca cei care dau banii să fie siguri că aceștia le vor fi întorși la timp.
Sfatul avocatului: Cum să împrumuți bani și să ai siguranța că îi vei primi înapoi

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocata Inga Albu le-a recomandat persoanelor care dau cu împrumut anumite sume de bani să întocmească în primul rând o recipisă sau un contract pentru a nu se pomeni în situații neplăcute.

Totodată, Inga Albu a menționat clauzele la care trebuie să atragă o atenție sporită contractanții.

"În primul rând, în contract trebuie să fie stipulată data, ziua și anul returnării banilor. Atunci când într-un contract nu este indicat termenul restituirii banilor, se prezumă că împrumutatul nu are obligația de a restitui acea sumă", a menționat avocata.

Un alt element la care trebuie să atragă atenția împrumutătorul sunt penalitățile. În Codul Civil al Republicii Moldova sunt stipulate două tipuri de contracte de împrumut care pot fi: gratuite, adică fără dobânzi, sau cu dobânzi. Contractele de împrumut cu dobânzi nu trebuie să depășească rata de refinanțare a Băncii Naționale. Cetățenii nu cunosc acest lucru și de multe ori se pomenesc în situația când trebuie să restituie dobânzi majorate.

Mai multe informații la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0