Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce are nevoie Moldova de o nouă lege privind funcționarea limbilor

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri, 28 septembrie, ora 11.00, la centrul de presă Sputnik Moldova va avea loc conferința de presă cu tema: „De ce are nevoie Moldova de o nouă lege privind funcționarea limbilor”.

Pe data de 4 iunie, Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a recunoscut drept depășită Legea nr. 3465 din 01.09.1989 „Cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești", care îi atribuia limbii ruse statut de limbă de comunicare între națiuni și, totodată, garanta utilizarea limbilor ucraineană, rusă, bulgară, ivrit de către grupurile etnice care locuiesc pe teritoriul țării.

Potrivit experților, în această situație drepturile multor reprezentanți ai grupurilor etnice din Republica Moldova nu sunt protejate, legislația nu reflectă interesele acestora.

În cadrul conferinței, specialiștii vor aborda probleme ce țin de decizia CC cu privire la Legea nr. 3465 și consecințele ei, vor discuta situația legată de neratificarea de către Republica Moldova a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, de calitatea predării limbii de stat în instituțiile de învățământ, de politica promovată de stat în domeniul studierii limbilor și respectării drepturilor cetățenilor Republicii Moldova.

Vor participa:

—  Serghei MIȘIN, reprezentantul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, unul dintre cei care au elaborat noua lege cu privire la funcționarea limbilor;

— Mihail SIDOROV, expert în drepturile omului și relații interetnice;

— Vladimir ȚURCAN, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Acreditare:

E-mail: presscentre@sputnik.md
Tel.: 079900003.

Conferința de presă se va desfășura la centrul de presă multimedia Sputnik Moldova pe adresa: bd. Ștefan cel Mare, 202, et. 4.

Fluxul de știri
0