Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se schimbă regulile de constatare a accidentelor rutiere în Moldova

© SputnikАвария в центре Кишинева
Авария в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Poliția nu va ieși la documentarea accidentelor rutiere care se vor produce pe drumurile din Moldova. Aceasta se va întâmpla doar în anumite condiții.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Accidentele rutiere soldate doar cu daune materiale nesemnificative ar putea fi documentate printr-o procedură simplificată de constatare amiabilă. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări ale legislației în acest sens.

Inițiativa legislativă aparține deputatului socialist Adrian Lebedinschi și prevede că procedura de constatare amiabilă se va aplica în cazul accidentelor soldate doar cu deteriorarea nesemnificativă a vehiculelor, fără cauzare de leziuni corporale victimelor. 

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 septembrie, aceste mașini nu vor mai circula pe drumurile din Moldova

Potrivit documentului, șoferii implicați în accident trebuie să dețină polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul de asigurare ”Cartea Verde” și să semneze benevol formularul de constatare amiabilă de accident.

Proiectul definește și noțiunea de deteriorare nesemnificativă a vehiculelor care presupune deteriorarea cauzată prin avariere, suma căreia nu depășește 20 de mii de lei.

Formularul de constatare amiabilă de accident prevede în mod obligatoriu informaţii despre circumstanţele producerii accidentului, datele personale de identificare ale conducătorilor şi autovehiculelor implicate, datele din poliţele de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Cartea Verde”, daunele cauzate autovehiculelor, precum şi alte informaţii stabilite în actele normative ale autorităţii de supraveghere. Formularul va conţine două pagini autocopiative, cu aceeaşi valoare juridică şi vor fi eliberate asiguratului de către asigurator, odată cu poliţa de asigurare RCA sau la cerere.

În opinia autorului, noua procedură este o soluţie de constatare a faptelor, circumstanţelor şi a persoanei vinovate de producerea accidentului, alternativă procedurii aplicate de către angajaţii organelor afacerilor interne, ai unităţilor de pompieri şi ai procuraturii şi este aplicabilă prin voința benevolă a părților.

Procedura simplificată se va aplica în cazul accidentelor în care sunt implicate doar două autovehicule, accidentul este soldat cu daune materiale nesemnificative și nu sunt vătămări corporale.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

Fluxul de știri
0