Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Premierul nipon, despre importanța semnării unui tratat de pace între Rusia și Japonia

© AP Photo / Shizuo KambayashiJapanese Prime Minister Shinzo Abe
Japanese Prime Minister Shinzo Abe - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul unui discurs ținut la Adunarea Generală a ONU, prim-ministrul nipon Shinzo Abe a declarat că Japonia și Rusia trebuie să-și rezolve disputa teritorială și să încheie un tratat de pace.

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Semnarea unui tratat de pace între Japonia și Rusia va asigura un fundament trainic pentru pacea în Asia de Nord-Est, a declarat prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul discursului său la Adunarea Generală a ONU, comunică RIA Novosti.

"Împreună cu președintele rus Putin încercăm să găsim soluția pentru o problemă despre care, timp de 70 de ani, s-a spus că nu poate fi rezolvată. La începutul lunii septembrie ne-am întâlnit cu președintele la Vladivostok. A fost cea de-a 22-a întrevedere pe care am avut-o. Și vom avea o nouă întâlnire în viitorul apropiat. Trebuie să rezolvăm problema teritorială care există între țările noastre și să semnăm un tratat de pace între Rusia și Japonia", a menționat el.

La începutul acestei luni, Putin a propus ca un tratat de pace între cele două țări, fără condiții prealabile, să fie semnat până la sfârșitul acestui ani. Tokyo a insistat însă că tratatul ar putea fi încheiat numai după soluționarea disputei teritoriale privind Insulele Kurile.

Faptul că Japonia și Rusia nu au semnat niciodată un tratat de pace permanent după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost mult timp un obstacol în relațiile ruso-nipone.
Principala problemă care stă în calea unui tratat este un acord privind un grup de patru insule- Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, la care pretinde Japonia.

Tokyo și Moscova s-au angajat în consultări privind desfășurarea unor activități economice comune pe insulele în litigiu.

Fluxul de știri
0