Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Violul conjugal: Cât de răspândit este acest fenomen în Moldova

© Sputnik / OsmatescoDaniela Misail-Nichitin și Ghenadie Neamțu
Daniela Misail-Nichitin și Ghenadie Neamțu - Sputnik Moldova
Abonare
Violul conjugal este un subiect tabu în societatea noastră. Legea interzice violul conjugal, însă acest fapt nu le salvează pe soții. Multe dintre femei nu au curajul să vorbească despre această suferință, este rușinos să se plângă pe un asemenea abuz și, în același timp, este greu de demonstrat calvarul prin care trec.

În cadrul emisiunii "Atitudini", directoarea Programului Femei din cadrul Centrului Internațional "La Strada", Daniela Misail-Nichitin, alături de șeful Secției Interacțiune Comunitară din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Ghenadie Neamțu și directorul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale, Sergiu Toma, au discutat despre combaterea fenomenului violenței domestice și consecințele abuzului asupra familiei tradiționale din țară.  

"Pe parcursul anului curent au fost înregistrate de către poliție 17 cazuri de viol și 17 cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual săvârșite între membrii familiei. De remarcat este faptul că, în cazul violului conjugal este dificil de a demonstra acest raport sexual nedorit. Elementul problematic pentru organele de drept este să dovedească că în acest caz consimțământul la acest raport nu a fost reciproc. Totuși este foarte important ca victima să apeleze cât mai urgent la poliție pentru ca organele competente să poată acumula probe și gestiona cazul", a menționat Ghenadie Neamțu, șeful Secției Interacțiune Comunitară din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

Potrivit directoarei Programului Femei din cadrul Centrului Internațional "La Strada", Daniela Misail-Nichitin, numărul cazurilor de violență conjugală este de fapt mult mai mare. De multe ori, în timpul consilierilor, femeile recunosc că sunt supuse abuzului sexual comis în familie, abia la a treia ședință.

"Violența sexuală în familie este însoțită și de alte forme de violență, precum acea psihologică sau fizică. Este foarte important să încurajăm femeile să depășească frica, pentru că teama le reține să apeleze la un specialist. Totodată, îndemn femeile să apeleze la Telefonul de Încredere pentru Femei: 0-8008-8008, care este non-stop, gratuit și anonim. Astfel, femeile raportează cazurile, se stabilește o întâlnire, se acordă consiliere psihologică, iar în continuare persoana este însoțită la poliție pentru a depune plângere și este consiliată cum să facă acest lucru", a precizat Daniela Misail-Nichitin.

Directorul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale, Sergiu Toma, relatează că violul conjugal poate conduce la multe traume, depresie, anxietate extremă, senzație de neliniște și probleme de ordin psihologic.

"Sunt multe stereotipuri despre cum trebuie să fie un bărbat sau o femeie în intimitatea sexuală. Cel mai prețios lucru pe care îl oferim partenerului este încrederea. O dată ce persoana trădează această încredere, atunci durerea devine insuportabilă", a adăugat Sergiu Toma.

 

Autor: Cristina Baș

 

 

 



Fluxul de știri
0