Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție: Gazul toxic emanat în timpul fermentării vinului a făcut deja victime

© Sputnik / Miroslav RotariLiliana Pușcașu
Liliana Pușcașu - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a lansat Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon. Acțiunea are drept scop prevenirea intoxicațiilor oamenilor cu dioxid de carbon sau gaz emanat în urma fermentării vinului.
Atenție: Gazul toxic emanat în timpul fermentării vinului a făcut deja victime

Potrivit datelor IGSU, de la începutul lunii septembrie, patru persoane și-au pierdut viața intoxicați cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului, iar o persoană a fost salvată.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a venit cu o serie de reguli elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon.

"Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilație corespunzătoare sau procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile, unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar și să anunțe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere. Mai mult decât atât,  oamenii sunt îndemnați să verifice concentrația oxigenului înainte de a intra în beciuri, pentru a preveni urmările fatale", a explicat ofițerul de presă al IGSU.

Totodată, Liliana Pușcașu a menționat că pentru a salva din încăpere o persoană intoxicată cu dioxid de carbon, trebuie deschise larg ușile și de alertat imediat poliția. Nu se recomandă accesul în încăpere fără echipament special.

"Primele simptome ale intoxicării sunt amețeala, greața și durerile de cap. Dacă persoană inhalează o concentrație mare de gaz, leșină și în câteva minute poate chiar să moară", a adăugat Liliana Pușcașu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0