CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. Centrul Național Anticorupție subliniază că schemele de estorcare a banilor de la studenți nu sunt o raritate în instituțiile de învățământ.
Săptămâna trecută au fost reținuți cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică. Aceștia ar fi primit remunerări ilicite de la discipoli pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline.
Profesorii reţinuţi vineri vor fi cercetaţi în stare de libertate deoarece toţi şi-au recunoscut vina pentru primirea de recompense ilicite de la studenţi.
Potrivit informaţiilor acumulate de CNA, cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Astfel, pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 și 1400 de lei.
Instituția amintește totodată că aceasta nu este singura schemă de corupţie, documentată de CNA în sistemul educaţiei. Acum câteva luni, o reţea similară de estorcare de bani de la studenţi a fost identificată în cadrul Academiei de Studii Economice (ASEM). În acest dosar, procurorii au pus sub învinuire 60 de persoane dintre care 57 de profesori. Potrivit materialelor cauzei, cadrele didactice, împreună cu câţiva intermediari, pretindeau şi primeau de la studenţi diverse sume de bani pentru lichidarea restanţelor, pentru examene de promovare, pentru teze de licenţă etc.
În anul 2018, pe lângă alte domenii sociale, Centrul Naţional Anticorupţie şi-a declarat prioritare trei domenii în care îşi va spori prezenţa pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană. Pe parcursul a 9 luni ale anului curent, CNA a mai documentat acte de corupţie şi în domeniul transportului, administraţiei publice locale, în sfera de prestare a serviciilor, medicină şi alte domenii unde cetăţenii sunt cel mai frecvent condiţionaţi să dea mită