Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce riscă șoferii prinși băuți la volan

Abonare
Autoritățile au găsit ac de cojoc pentru șoferii prieteni cu paharul: când intră în vigoare noile sancțiuni pentru șofatul prinși în stare de ebrietate la volan.

Legea care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu 14 decembrie, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne fără permis de conducere.

”În prezent, conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, cu ajutorul căruia poate conduce unitățile de transport pe durata examinării cauzei în instanță. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, din momentul ridicării permisului de conducere, conducătorul auto nu va mai putea conduce mijlocul de transport, deoarece dreptul de conducere va fi suspendat pe toată durată examinării cauzei în instanța de judecată", a declarat șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, mașina celui prins băut la volan va fi ridicată și dusă la o parcare specializată. Servicii deloc ieftine.

”Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate. Respectiv, colegii noștri erau nevoiți să urce la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare”, adaugă Veaceslav Sârbu.

Instructorul auto Artur Cecan spune că noile prevederi privind sancționarea șofatului în stare de ebrietate sunt dure, dar necesare.

”Odată ce vor fi impuse reguli mai stricte și amenzi usturătoare, cu trecerea timpul, oamenii se vor obișnui să respecte regulile. Așa cum s-au obișnuit să poarte centură de siguranță, se vor obișnui să nu urce la volan dacă au consumat alcool”, a declarat Artur Cecan, director Scoală Auto din Chișinău și instructor auto.

De menționat este că, tot din 14 decembrie, intră în vigoare o nouă prevedere în legea penală de „anulare a permisului de conducere". Astfel, șoferii care vor vrea să-și redobândească dreptul de a conduce un mijloc de transport, vor trebui să susțină examenul auto repetat, doar că vor avea acest drept abia după patru ani de la decizia ultimei instanțe.

Cert este că aceștia vor trebui să prezinte certificatul care să confirme că au trecut instruirea antialcool, care va costa 4000 de lei și va cuprinde 20 de ore.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0