Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a fost suspendat din funcția de șef al statului

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a decis să-l suspendeze pe Igor Dodon din funcția de președinte.

CHIȘINĂU, 24 sept — Sputnik. Președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție după ce acesta a refuzat repetat să semneze decretele de numire în funcţie a miniştrilor propuși Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu. Astfel Curtea Constituţională a instituit interimatul la preşedinţia ţării.

Silvia Radu - Sputnik Moldova
Politică
Silvia Radu face dezvăluiri: Iată de ce a acceptat funcția de ministru

"1. Se constată circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte a Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală, refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaturilor propuse în mod repetat de către prim-ministru, fapt care reprezintă în sensul articolului 91 din Constituţie o imposibilitate temporare de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.

2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretele de numire în funcţie a ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi va oficia jurământul acestora.

3. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unui atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova" se arată în decizia magistraţilor Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a fost sesizată la sfârşitul săptămânii trecute de deputaţii PDM, după ce preşedintele Igor Dodon a refuzat repetat să-i numească pe Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu în funcţiile de miniştri. Legislatorii au solicitat Curții să examineze sesizarea în regim de urgență pentru a evita blocajul instituțional. Anterior, Înalta Curtea a mai instituit interimatul temporar la președinție de trei ori.

Fluxul de știri
0