Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi moldovenii vor fi bătuți la buzunare cu noi amenzi

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Din data de 24 septembrie, în Moldova vor fi aplicate noi amenzi. Îi privește pe cei care sunt angajați la muncă, dar și pe patronii lor.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. De astăzi, 24 septembrie, în Republica Moldova intră în vigoare noi amenzi. Este vorba despre amenzile care vor fi aplicate în cazul nerespectării Legii cu privire la tichetele de masă. 

Potrivit modificărilor operate de parlamentari la Codul Penal și Codul Contravențional, nerespectarea prevederilor acestei legi atât de angajator, cât și de angajat va genera sancțiuni drastice. 

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Politică
Un deputat, făcut praf în Parlament. Candu: Trebuie să-mi iau săpunul și să fac pușcărie

Astfel, în cazul în care salariații vor vinde tichetul de masă sau îl vor da altor persoane, vor fi amendați cu sume de la 2,5 mii până la 5 mii de lei.  

Angajatorii care vor micșora salariile angajaților pe motiv că le oferă tichete de masă vor fi amendați cu până la 12,5 mii de lei. În același timp, acordarea de către angajator a tichetelor de masă salariatului, în lipsa depunerii de către acesta a declarației pe propria răspundere privind beneficierea de tichete de masă doar la locul de muncă de bază, se va sancționa cu amendă de la 5 mii până la 7,5 mii de lei.

Totodată, acordarea de către angajator salariatului a unui număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile efectiv lucrate de acesta pe parcursul lunii, va fi sancționată cu amenzi de la 50 la 75 de lei pentru fiecare tichet de masă acordat în plus.

Până la 10 mii de lei vor fi aplicate angajatorilor în cazul în care nu vor ține corect evidența tichetelor de masă. 

Amenzi vor fi aplicate și în cazul punerii repetate în circulație a tichetelor de masă.

Potrivit cadrului normativ în vigoare, valoarea nominală a unui tichet de masă trebuie să constituie minimum 35 de lei. Numărul tichetelor de masă transmise salariatului trebuie să fie echivalent cu numărul zilelor lucrate. 

Fluxul de știri
0