Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Artur Cecan: Noile sancțiuni pentru șoferii băuți la volan sunt dure, dar necesare

© Sputnik / OsmatescoArtur Cecan
Artur Cecan - Sputnik Moldova
Abonare
Ce spune un instructor auto despre decizia autorităților privind sancțiunile pentru șoferii care urcă în stare de ebrietate la volan.
Artur Cecan: Noile sancțiuni pentru șoferii băuți la volan sunt dure, dar necesare

Instructorul auto Artur Cecan salută inițiativa autorităților cu privire la sancțiunile pentru șoferii care obișnuiesc să urce băuți la volan. Instructorul se arată optimist și spune că, așa cum s-au învățat să-și cupleze centura de siguranță, șoferii din țara noastră se vor învăța să nu urce la volan dacă au servit alcool.

"Odată ce vor fi impuse reguli mai stricte și amenzi usturătoare, cu trecerea timpul, oamenii se vor obișnui să respecte regulile. Așa cum s-au obișnuit să poarte centură de siguranță, se vor obișnui să nu urce la volan dacă au servit alcool", a declarat Artur Cecan, director Scoală Auto din Chișinău și instructor auto.

Totodată, Artur Cecan spune că tinerii de astăzi, care vor să obțină permisul auto, sunt mult mai responsabili și mai informați decât generațiile precedente.

"Tânăra generație este total diferită. Face mai multe lecturi. Tinerii de astăzi știu care este influența alcoolului asupra organismului. Nu vreau să zic că persoanele înaintate nu cunosc, dar vreau să subliniez că la noi este această tradiție de a urca băut la volan", a adăugat Artur Cecan.

Precizăm că legea care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu 14 decembrie, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne fără dreptul de a conduce un mijloc de transport. Totodată mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială.

Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, intră în vigoare o nouă prevedere în legea penală de „anulare a permisului de conducere". Astfel, șoferii care vor vrea să-și redobândească dreptul de a conduce un mijloc de transport, vor trebui să susțină examenul auto repetat, doar că vor avea acest drept abia după patru ani de la decizia ultimei instanțe.

Cert este că aceștia vor trebui să prezinte certificatul care să confirme că au trecut instruirea antialcool. Programul probațional obligatoriu antialcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0