Cea mai agresivă infecție din lume: Ucide anual aproape două milioane de oameni

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaТуберкулез
Туберкулез - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au numit infecția care răpește cel mai mare număr de vieți omenești.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a definit tuberculoza drept cea mai gravă boală infecțioasă din lume și a chemat să fie luate măsuri urgente pentru combaterea acesteia, informează RIA Novosri.

OMS susține că, în pofida eforturilor globale de prevenire a răspândirii acestei boli, doar în anul 2017 s-au molipsit de tuberculoză zece milioane de oameni, iar 1,6 milioane au decedat din cauza maladiei.

Totodată, OMS menționează că, datorită eforturilor comune, comunitatea mondială a reușit ca, începând din anul 2000, să prevină decesul din cauza acestei maladii a 54 milioane de persoane, iar numărul noilor cazuri de infectare scade anual cu 2%.

Cu toate acestea, tuberculoza rămâne a fi cea mai periculoasă dintre toate infecțiile, chiar și decât SIDA, susțin experții.

Copii la grădiniță în timpul mesei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Doar la noi în țară: Dădacă bolnavă de SIDA și tuberculoză în formă deschisă

Potrivit OMS, țările cu venituri joase și medii, doar în anul curent, mai au nevoie de 3,5 miliarde de dolari pentru profilaxia și tratamentul tuberculozei. Dacă nu se vor lua măsuri la timp, această sumă ar putea crește aproape de două ori până în anul 2022.

Potrivit reprezentanților OMS, o problemă este și faptul că tot mai mulți oameni de pe glob se îmbolnăvesc de o formă rezistentă a tuberculozei, când boala nu mai reacționează la rifampicină, care este principalul preparat împotriva tuberculozei.

Experții OMS avertizează, de asemenea, că fiecare al patrulea locuitor al Planetei este un potențial purtător de infecție tuberculoasă.

Tuberculoza este o boală infecțioasă foarte răspândită pe glob, la om și la animale, provocată de diferite tipuri de micobacterii.

De obicei, boala atacă plămânii, rareori afectând alte organe și sisteme. Micobacteriile se transmit pe cale aeriană de la persoana bolnavă, în timpul conversației, tusei și strănutului.

Fluxul de știri
0