Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Igor Dodon, despre evoluția relațiilor economice cu Federația Rusă - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul Forumului Economic Moldo-Rus, președintele Igor Dodon a făcut o analiză a relațiilor economice ale Moldovei cu partenerii externi.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik. Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei, consideră președintele moldovean Igor Dodon. În ajunul Forumului Economic Moldo-Rus, șeful statului a prezentat date oficiale care arată cel mai bine cum s-au dezvoltat relațiile economice ale țării noastre cu partenerii externi.

El a analizat datele oferite de Biroul Național de statistică și ale Băncii Naționale privind comerțul extern din ultimii 10 ani,  iar pentru investițiile străine directe — datele disponibile pentru perioada 2009-2016.

”Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei și rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri. Totodată, dintre partenerii cei mai mari, Moldova are cu Federația Rusă cele mai echitabile relații comerciale”, a scris președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, spre deosebire de alți parteneri majori, în această perioadă, Moldova a păstrat în raport cu Rusia un echilibru între exporturi și importuri. 

Un alt aspect pe care l-a remarcat șeful statului ține de investițiile străine directe, care sunt baza creșterii economice, a creării unor locuri de muncă și generare de export.

”Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în Republica Moldova cu peste 716 milioane USD, de 2 ori mai mult decât următoarea țară, care de fapt este o zonă offshore de unde vine capital neclar”, a subliniat președintele.

Președintele Moldovei consideră că în ultimii 9 ani de guvernare a ”Alianței de Integrare Europeană”, care a atacat mereu Rusia, ea a rămas totuși cel mai fidel investitor, majorându-și investițiile cu peste 113 milioane de dolari.

Forum Economic Moldo-Rus reprezintă o platformă de discuții privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre țara noastră și Federația Rusă. Acesta este organizat cu sprijinul organizaţiilor obşteşti "Delovaia Rossia" şi "Opora Rossii", al Camerei de Comerţ şi Industrie din Rusia, precum și al Uniunii Ruse a Industriaşilor şi Antreprenorilor, și va avea loc prin rotație la Chișinău și în Federația Rusă.

Partenerul informațional general al evenimentului este Agenția Internațională de Presă și radio Sputnik Moldova.

Mai multe detalii aflați pe site-ul Forumului: http://mref.info.

Fluxul de știri
0