Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră pentru țara noastră: Merele moldovenești vor fi exportate în India - Detalii

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Accesați arhiva multimediaLivadă, mere
Livadă, mere - Sputnik Moldova
Abonare
Merele moldovenești vor ajunge pe mesele indienilor. În scurt timp va fi livrat primul lot de fructe.

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. Merele din Republica Moldova vor fi exportate pe una dintre cele mai mari piețe din lume — cea a Indiei. Partea indiană a stabilit cerințele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din țara noastră și importatorul din India, pentru a organiza exportul primului lot de probă.

De asemenea, în curând, merele noastre vor fi exportate și în Israel. Primul lot-probă de 100 de kg va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare. Totodată, începând cu 1 octombrie curent, prunele proaspete din Republica Moldova vor fi exportate în Canada.

Identificarea noilor piețe de desfacere pentru produsele moldovenești a fost solicitată de către premierul Pavel Filip.

„Accentul trebuie pus pe exportul produselor cu valoare adăugată înaltă. Trebuie să analizăm barierele spre piețele de desfacere pe care vrem să accedem, să fim mai insistenți, să alegem nișe libere și să facem tranziția spre alte piețe interesante", a spus prim-ministrul.

Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
În Moldova recoltă de mere se anunță extrem de mică

Fructele și legumele proaspete din Republica Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări — spre exemplu strugurii moldovenești sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele — în 16 state. Cele mai multe produse moldovenești ajung, în prezent, pe piața Uniunii Europene, cu creșteri mari pe piețele din Germania, Italia, Portugalia, țările Baltice, Cehia, Bosnia și Herțegovina și România.

Pentru accederea produselor moldovenești și pe piețele din alte regiuni ale lumii, continuă dialogul cu mai multe state cu potențial pentru producătorii din țara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea de a exporta produse autohtone în Vietnam, Egipt, Qatar, Bangladesh și Indonezia.

Fluxul de știri
0