Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Summitul de la Phenian: Cele două Corei au semnat un acord în domeniul militar

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Coreea de Nord și Coreea de Sud au semnat un acord în domeniul apărării, precum și o declarație comună ca rezultat al summitului de la Phenian.

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. Liderii Coreei de Nord și Coreei de Sud au semnat un acord comun după summitul de la Phenian. De asemenea, un acordul în sfera militară a fost semnat de ministrul sud-coreean al Apărării, Song Young-moo, și ministrul nord-coreean al Apărării Forțelor Armate ale Poporului, No Kwang Chol, în prezența liderilor celor două state.

Poligonul nuclear Punggye-ri din Coreea de Nord - Sputnik Moldova
În Coreea de Nord, cu un poligon nuclear mai puțin

Conform declarației comune a liderilor, Coreea de Nord a decis să-și desființeze complet terenul de testare a rachetelor în Tonchkhan-ni și va lăsa observatorii internaționali să viziteze locaţia.

În declaraţie se mai menţionează că Coreea de Nord va dezmembra reactorul nuclear de la Yonbyon în cadrul acordurilor cu Statele Unite.

După întâlnire, liderul nord-coreean a promis că va vizita Seulul în viitorul apropiat. El a mai spus că ambele națiuni sunt de acord să depună eforturi pentru a denucleariza peninsula. Între timp, președintele sud-coreean a spus că Seul și Phenian sunt de acord să elimine amenințarea de război împotriva Peninsulei Coreene.

Declarația comună mai stipulează că lucrările de conectare a drumurilor și căilor ferate dintre cele două ţări vor începe înainte de sfârșitul anului.

Kim Jong-un et Moon Jae-in sur la ligne de démarcation militaire qui divise la péninsule coréenne - Sputnik Moldova
În ce condiții Coreea de Nord va renunța la armele nucleare

Întâlnirea liderilor celor două națiuni a avut loc miercuri în format "tete-a-tete" la reședința oficială pentru oaspeții onorabili. Persoanele care îi însoțiseră pe lideri așteptau sfârșitul conversației pe coridor.

Anterior, un purtător de cuvânt al administrației din Seul a confirmat că RPDC și Coreea de Sud ar semna un acord în domeniul militar și o declarație comună după summit.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, se află într-o vizită de trei zile la Phenian, prima vizită făcută de președintele Coreei de Sud la Phenian în aproape 11 ani, în timp ce fostul președinte Roh Moo-hyun a călătorit în Coreea de Nord în octombrie 2007.

Fluxul de știri
0