Expert: Sistemele de apărare antiaeriană siriene nu ar fi putut să doboare avionul rusesc

Abonare
Potrivit specialistului, este „problematic” să dobori un avion atât de mare, precum IL-20, cu ajutorul complexelor mobile de rachete antiaeriene.

CHIȘINĂU, 18 sept — Sputnik. Președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, doctor în științe militare Konstantin Sivkov, pune la îndoială faptul că forțele antiaeriene siriene ar fi putut doborî avionul rusesc IL-20, deoarece ele, cel mai probabil, fuseseră prevenite de zborul acestuia.

„În principiu, există o probabilitate a unei astfel de erori. Însă eu presupun că asemenea lucru nu putea să se întâmple în acest caz, pentru că există semnalul de alertă; mai curând avionul nu a fost doborât de forțele antiaeriene siriene", a comentat Sivkov pentru RIA Novosti.

În afară de aceasta, expertul a menționat că IL-20 este un avion de dimensiuni destul de mari, cu patru motoare. De aceea este „problematic" să-l dobori cu ajutorul complexelor mobile de rachete antiaeriene.

Il-20 - Sputnik Moldova
Rusia
Tensiuni maxime în Siria: Moscova este gata să răspundă la atacuri

Sivkov înclină spre versiunea precum că avionul rusesc ar fi putut fi doborât de către avioanele de luptă israeliene. „Mai curând, anume așa s-a și întâmplat, deoarece Israelul își dă seama că eficiența forțelor de apărare antiaeriană siriene este asigurată anume prin intermediul suportului informațional din partea avioanelor noastre", a adăugat expertul.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a comunicat că pe 17 septembrie, în jurul orei 23, ora Moscovei, a fost pierdută legătura cu avionul rusesc IL-20 care se întorcea la baza aeriană Hmeimim. Conform datelor departamentului militar, avionul cu un echipaj din 14 persoane la bord, se afla la o distanță de 35 km de litoralul Mării Mediteraneene. Ministerul Apărării a comunicat că, aproximativ în aceeași perioadă, patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat obiective siriene din Latakia, iar de pe fregata franceză „Auvergne" erau lansate rachete. Ulterior, CNN a publicat o informație conform căreia IL-20 a fost doborât din greșeală de către sistemele de apărare antiaeriană siriene.

Fluxul de știri
0