Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șcedrov: Iată de ce în Moldova nu a fost ucis nici un jurnalist

© Sputnik / Aram NersesyanОлег Щедров
Олег Щедров - Sputnik Moldova
Abonare
Conducătorul programelor instructive al Agenției Internaționale de Presă „Rossia segodnia”, Oleg Șcedrov, a spus de ce populația Moldovei este mai calmă și mai binevoitoare decât locuitorii țărilor vecine.

CHIȘINĂU, 17 sept — Sputnik. Profesia de jurnalist nu este una dintre cele mai liniștite și lipsite de pericole. Conform datelor organizațiilor internaționale de protecție a drepturilor omului, în anul 2017, în lume, și-au pierdut viața aflându-se în exercițiul funcțiunii cel puțin 65 de jurnaliști.

În țările din vecinătatea Moldovei au fost înregistrate deseori cazuri de omorâre a jurnaliștilor, mai ales prin anii '90, așa-numiți „de restriște", ai secolului trecut, când avea loc redistribuirea marilor proprietăți și când dezvăluirile răsunătoare erau într-adevăr periculoase pentru puterea celor bogați.

Газеты - Sputnik Moldova
Societate
Topul celor mai frumoase jurnaliste din Moldova

Cu toate acestea, Dumnezeu a avut grijă de Republica Moldova: în toată perioada sa de existență ca stat independent, nu a fost ucis nici un jurnalist pentru activitatea sa profesională. De ce? Oare pana jurnaliștilor moldoveni nu este atât de ascuțită sau poate că vocea lor este mai slabă decât în alte țări? La această întrebare vine să răspundă Oleg Șcedrov, conducătorul programelor instructive al Agenției Internaționale de Presă „Rossia segodnia".

„De fiecare dată vin cu o extraordinară plăcere în Moldova, la oamenii care locuiesc aici. Eu evit cu încăpățânare cuvintele „rus" și „moldovean", deoarece un om căruia i-a fost dat să trăiască aici capătă un fel de chip comun. Acest lucru este legat de o anumită bunătate istorică a populației băștinașe", a spus expertul.

Acesta afirmă că geografia Moldovei constituie de asemenea unul dintre factorii care au contribuit la formarea spiritului pașnic al populației.

„Faptul că acesta este un meleag al vinului și fructelor se face și el simțit. Aici este mult soare. Oamenii au o atitudine mai calmă față de tot ce-i înconjoară. Dar poate că pe aici nu „se învârt" astfel de sume de bani pentru care merită să ucizi", a rezumat Șcedrov.

Fluxul de știri
0