Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Află ce populație va avea Republica Moldova în 2035

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
Corneliu Popovici, consilierul președintelui Republicii Moldova, susține că populația țării ar putea scădea cu încă un milion de oameni în urmatorii 17 ani, dacă vom păstra tendințele statistice de astăzi. Migrația, sărăcia, problema infertilității, dar și comportamentul tinerilor sunt doar câteva cauze pentru care demografia este una catastrofală.
Află ce populație va avea Republica Moldova în 2035

Congresul Mondial al Familiei, care a avut loc recent la Chișinău, sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a scos în evidență un spectru larg de probleme. Familia tradițională întâmpină dificultăți de ordin social și economic nu doar în țara noastră, dar și în multe state din regiune. Stoparea migrației masive, inclusiv scăderea demografică, nu poate fi oprită la moment.

Corneliu Popovici a declarat în exclusivitate în cadrul emisiunii Sputnik Matinal că este nevoie obligatoriu de un consens la nivel politic pentru a dezvolta un program care să diminueze efectele negative ale scăderii populației, dar și de a schimba mentalitatea celor care crează o nouă familie. "Trebuie să înțelegem că o familie sănătoasă înseamnă prosperitate și bunăstare. Bineînțeles că este nevoie de a spori calitatea serviciilor medicale pentru îngrijirea mamelor și copiilor. Este un concept pe care încercăm să-l dezvoltăm. Congresul Mondial al Familiei a fost un succes. Printre invitați am avut personalități politice și religioase foarte influente", a declarat oficialul.

De remarcat că evenimentul de la Chișinău a avut peste o mie de invitați din țări de pe diferite continente. La acest forum au fost expuse diferite soluții, programe de dezvoltare a conceptului de familiei și sporirea demografiei.

"Nu în toate țările observăm scăderea natalității sau regres demografic. În statele din Europa de Est acestă problemă este una specifică. Nu cred că trebuie să inventăm bicicleta și am putea prelua practica unor state. Nu avem state sărace sau bogate ci țări bine gurnate și prost adminstrate", a subliniat Corneliu Popovici.

Invitatul de asemenea a menționat că, dacă situația rămîne neschimbată, în anul 2035 populația țării ar putea număra sub două milioane de persoane.

Fluxul de știri
0