Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câștigurile în construcții au scăzut dramatic: Ce se întâmplă cu prețurile la locuințe

© Sputnik / Miroslav RotariДом
Дом - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimul un an și jumătate, prețul unui metru pătrat de locuință este de aproximativ 500-600 de euro - cum au evaluat câștigurile dezvoltatorilor imobiliari.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. Acum zece-cincisprezece ani, imobilele în Chişinău erau la mare căutare, iar construcţia de locuinţe se dezvolta într-un ritm alert. Potrivit experților, această cerere sporită de apartamente în Chişinău se explică prin faptul că moldovenii din localităţile rurale, care plecau atunci la muncă în Rusia sau în ţările europene, îşi legau totuşi viitorul de Republica Moldova şi doreau să-şi cumpere cu orice preţ o locuinţă în Capitală.

Astăzi situația este total diferită. Cetăţenii moldoveni nu mai vor să trăiască în ţară şi pleacă peste hotare cu tot cu familii, scoţând la vânzare casele şi apartamentele pe care le au în Chişinău.

Ce se întâmplă cu câștigurile dezvoltatorilor

Дом - Sputnik Moldova
Societate
Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală

În acest context, veniturile constructorilor de locuințe au scăzut dramatic. Expertul în domeniul imobiliar Alexandru Panov a explicat pentru Sputnik Moldova care este câștigul de la un metru pătrat de spațiu locativ.

În luna august, prețul mediu al unui metru pătrat în capitala Moldovei era de 525 de euro. Cu trei euro mai mult decât prețul mediu care s-a menținut pe piață timp de aproape trei luni consecutiv — 522 de euro. Până atunci însă, timp de zece luni, prețul mediu pentru un metru pătrat de locuință a fost de 523 de euro.

"Acum 15-20 de ani, rentabilitatea în industria construcțiilor ajungea până la 100%. Adică, în perioada în care construcția de locuințe a luat amploare, "pionierii" acestui domeniu aveau un câștig de 100%. La fiecare leu investit, ei mai câștigau un leu. Acum, nivelul obișnuit de rentabilitate este de 10-15%", afirmă Panov.

Când dorințele nu coincid cu posibilitățile

Expertul a vorbit și despre factorii care influențează formarea prețurilor în domeniul imobiliar.

"Unul dintre factorii care au influențat în primul rând asupra formării prețurilor și obținerea câștigurilor este scăderea volumului vânzărilor. Chiar și cu 15-20 de ani în urmă se înregistra un deficit substanțial de locuințe, comparativ cu necesitățile și posibilitățile financiare ale oamenilor, de aceea spațiul locativ era la mare căutare și era cumpărat foarte activ. Acum piața este saturată astfel că oferta depășește cu mult cererea. Evident, sunt mulți oameni care ar dori să aibă o locuință proprie însă, din păcate, aceștia nu dispun de posibilități financiare pentru a-și cumpăra această locuință", a mai subliniat expertul imobiliar.

Paradoxuri în construcția de locuințe

Blocuri - Sputnik Moldova
Expert: Piața imobiliară din Moldova ar putea exploda ca o „bulă de săpun"

Economistul Viorel Gârbu atenționa anterior asupra unei situații paradoxale: în pofida diminuării cererii de locuințe, crește numărul construcțiilor noi în Capitală. De ce se întâmplă acest lucru?

"Economia moldovenească nu se dezvoltă, abordările privind dezvoltarea sunt cele vechi… Nu ne prea ajunge perspicacitate. Judecați și singuri. Logica imigranților plecați la muncă este explicabilă: de ce să-ți cumperi apartament în Chișinău, dacă în Moldova nu ai unde munci? Pe parcursul mai multor ani, economia noastră s-a dezvoltat (și se dezvoltă și acum) din contul unor infuzii financiare venite din exterior, însă acest lucru nu poate să continue prea mult", a esplicat Gârbu.

Piața imobiliară riscă să se prăbușească

Expertul nu exclude apariția unor problemele pe piața imobiliară, în cazul în care mediul de afaceri din Moldova nu-și va diversifica investițiile.

Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini>>>

Acest sector al economiei s-a dezvoltat haotic, iar autoritățile nu au influențat deloc procesele din interior. Specialistul a menționat că totul depinde de instituțiile regulatorii. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Banca Națională — toate aceste instituții ar trebui să monitorizeze evoluția evenimentelor din diferite sectoare ale economiei și dacă undeva există o creștere sau un declin disproporționat, atunci este necesar să intervină imediat.

"În Republica Moldova, din păcate, nu există o astfel de abordare pe piața imobiliară și nu a existat niciodată. Piața imobiliară este una dintre puținele care aduc profit, astfel că au apărut o mulțime de investitori", a adăugat Viorel Gârbu.

În ciuda suprasaturării pieței, prețurile locuințelor în Moldova rămân în continuare mari. În această situație, există riscul de prăbușire a pieței, deoarece toate aceste clădiri nou construite, care au apărut ca ciupercile după ploaie, nu vor fi solicitate de potențialii cumpărători.

Fluxul de știri
0