Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ultima Oră: Decizia Bisericii Ortodoxe Ruse privind relațiile cu Constantinopolul

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaВиды Москвы
Виды Москвы - Sputnik Moldova
Abonare
Patriarhia de la Moscova a anunțat întreruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol în legătură cu disputele legate de canonicitatea așa-numitei “patriarhii ucrainene”.

BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik. Biserica Ortodoxă Rusă încetează orice participare în structurile prezidate de Patriarhiei de la Constantinopol. O astfel de decizie a fost luată astăzi de Sfântul Sinod al Bisericii Ruse.

În afară de aceasta, va fi suspendată slujirea în comun cu ierahrii Patriarhiei Constintinopolului.

”De asemenea, s-a decis încetarea pomenirii patriarhului de la Constantinopol Bartolomeu în cadrul slujbelor în cuprinsul Biseriii Ortodoxe Ruse", a declarat președintele direcției relațiilor bisericești externe al Patriarhiei de la Moscova, mitropolitul Ilarion de la Volokolamsk.

”Comuniunea euharistică dintre biserici nu a fost întreruptă. Deocamdată, această decizie nu interzice clericilor Patriarhiei de la Constantinopol de a sluji împreună cu clericii Bisericii Ortodoxe Ruse”, a explicat agenției RIA Novosti secretarul de presă al Patriarhului Kirill, Aleksandr Volkov.

Încetarea pomenirii presupune că Patriarhul Moscovei, Kirill, nu va mai pronunța numele Patriarhului de la Constantinopol, Bartolomeu, în timpul Sfintei Liturghii.

Potrivit tipicului, atunci când are loc pomenirea tuturor arhiereilor în cadrul liturghiei patriarhale, de mai multe ori se face pomenirea tuturor întâistătătorilor bisericilor ortodoxe din lume. Potrivit dipticului (lista bisericilor locale), Biserica Ortodoxă Rusă recunoaște 15 întâistătători, printre care Biserica de la Constantinopol se află pe prima poziție.

Fluxul de știri
0