CHIȘINĂU, 12 sept — Sputnik, D. C. Mulți părinți din țara noastră nu-și pot permite să le cumpere copiilor cele necesare pentru școală. Multe familii abia de reușesc să-și achite facturile și să-și cumpere o bucată de pâine. Cei mai afectați de această situație sunt copii care adesea nu au cele necesare pentru a putea merge la școală.
Un grup de mame au hotărât să facă mai frumos începutul de an școlar pentru copii din familii social vulnerabile din țară și să le dăruiască ghiozdane și rechizite școlare. Inițiativa a pornit pe grupul de Facebook "Ask a mom".
"E foarte scump să pregătești un copil de școală. Mai ales când ai un venit de nici 1000 lei pe lună. Să încerci să mai și mănânci ceva și să rămâi cu lumină în casă este foarte greu", a menționat una dintre organizatoare, Adriana Rotaru.
În cadrul campaniei au fost colectați peste 1500 de euro. Din acești bani au fost cumpărate rechizite pentru școală, ghiozdane și produse alimentare.
"Și la sfârșit de zi mă întreb: oare despre câți noi nu știm? Oare câți flămânzi și descălțați au rămas? Oare câți nu o să ajungă pe Facebook să ne rugăm să fie salvați? Prea mulți…", a scris pe Facebook una din organizatoare a strângerii de fonduri, Cristina Mastac Comerzan.
Pe lângă bani, oamenii au putut să cumpere din propria inițiativă rechizite și ghiozdane și să le dăruiască copiilor nevoiași. Și familia designerul Diana Voievuțchi s-a alăturat acestei campanii. Aceștia au cumpărat ghiozdane și rechizite și le-au dăruit elevilor familiile cărora care au posibilități materiale limitate.
Și anul trecut au fost colectați bani în același scop. Atunci au fost ajutați 170 de copii.
Familiile social vulnerabile din Chișinău care au în grijă copii care merg la școală au beneficiat de un ajutor material unic în sumă de 700 de lei. Banii au fost acordați pentru pregătirea elevilor de noul an de studii 2018 — 2019. De ajutor material unic au beneficiat familiile fără venituri sau cu venituri mici. Mai exact, este vorba de familiile cu trei și mai mulți copii, cele monoparentale și în care unul din părinți este cu grad de dizabilitate, familiile care au statut de tutore / curatelă (cu părinți decedați, lipsiți de drepturi părintești, inapți de muncă, neangajați în câmpul muncii).