Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Premierul s-a adresat procurorilor: Sunt vizați foști miniștri – Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Premierul cere Procuraturii Generale să investigheze modul în care au fost gestionate stațiile de irigare din țară.

CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik. Managementul defectuos al Agenției „Apele Moldovei" și situația deplorabilă din sectorul public de irigare au fost dur criticate de premierul Pavel Filip. În cadrul unui unei ședințe de lucru, convocate în seara zilei de astăzi la Guvern, a fost prezentat un material video privind situația dezastruoasă la Stația Tehnică de Irigare Cărpineni din raionul Hâncești. Din 2014 aceasta este nefuncțională. Cu toate acestea, aici sunt 11 angajați, iar datoriile la salarii depășesc 154 de mii de lei, anunță Direcția Comunicare și Protocol a Guvernului.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul de la Chișinău, CNA, BNM, Procuratura, în vizorul deputaților europeni

Într-o situație similară se află și celelalte 11 stații tehnologice pentru irigare din țară, unde sunt angajate 521 de persoane, iar fondul anual de salarii este de peste 18 milioane de lei.

"Consider acest lucru o crimă și o cauzare de prejudiciu statului. Este lipsă de responsabilitate pentru că în tot acest răstimp noi am avut șef la „Apele Moldovei", noi am avut administratori la aceste întreprinderi de stat, noi am avut miniștri care au gestionat acest sector — vorbesc de Ministerul Mediului, acum Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, doar că nu știu de ce nimeni nu a vrut să atragă atenția asupra acestor probleme", a spus Pavel Filip.

Cele 11 întreprinderi aflate în gestiunea Agenției „Apele Moldovei" au adus, în perioada 2014-2017, pierderi de 59 de milioane lei — tarifele pentru pomparea apei neacoperind costurile efective la prestarea serviciilor. Toate pierderile suportate au fost achitate din bugetul de stat.

Pavel Filip a cerut pregătirea unei sesizări către Procuratura Generală pentru pornirea cauzei penale pentru elucidarea circumstanțelor și pedepsirea celor care se fac vinovați de situația dezastruoasă din sectorul public de irigare.

„Eu vreau ca toți cei care au avut responsabilitatea de acest domeniu să răspundă penal. Pentru toate aceste milioane pe care le-a plătit statul să răspundă cei care poartă responsabilitate pentru acest sector. Noi provocăm datorii la salarii, ținem angajați, plătim penalități pentru un sector care nu există", a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a solicitat reorganizarea de urgență a Agenției „Apele Moldovei" și optimizarea cheltuielilor.

„Vreau să terminăm cu practica defectuoasă, când pe seama statului se poate de făcut orice și bunul statului este al nimănui", a accentuat prim-ministrul.

Fluxul de știri
0