Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sputnik.Opinie: Rușii și europenii au opinii diferite vizavi de politica Chinei

© Sputnik / Iliy PitalevThe flag of China
The flag of China - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 40% din numărul respondenților occidentali au dat o apreciere negativă acțiunilor întreprinse de China de arena internațională, în timp ce printre ruși cifra respectivă a atins abia 11%.

CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik. Locuitorii Franței, SUA, Germaniei și Marii Britanii apreciază negativ acțiunile întreprinse de China pe arena internațională, în timp ce majoritatea cetățenilor Federației Ruse, dimpotrivă, susțin politica promovată de Beijing, considerându-l drept aliat. Acest lucru este confirmat de datele sondajelor de opinie realizate de către FOP și compania franceză IFop pentru Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik.

© SputnikAtitudinea față de China
Atitudinea față de China - Sputnik Moldova
Atitudinea față de China

Studiile efectuate de IFop arată că mai bine de jumătate dintre respondenții francezi și americani (56% și, respectiv, 55%), precum și 41% dintre germani și 40% dintre britanici consideră că China este mai curând un concurent pentru țara lor decât un partener. Potrivit sondajului, această opinie este împărtășită preponderent de către bărbați. De exemplu, în SUA 63% din numărul bărbaților și 52% din numărul femeilor, majoritatea depășind vârsta de 35 de ani, au exprimat o atitudine circumspectă față de China.

Peste o jumătate dintre cetățenii ruși, dimpotrivă, apreciază China ca pe un partener, potrivit datelor sondajului realizat de FOP: 54% din numărul bărbaților și 47% din numărul femeilor care au participat la sondaj. Se menționează că rușii în vârstă de 18 — 30 de ani dau o apreciere mai înaltă Chinei decât persoanele în etate. Totodată, o atitudine favorabilă Chinei au, de regulă, respondenții cu un nivel de venituri mai ridicat.

Majoritatea francezilor, americanilor, germanilor și britanicilor au, de asemenea, opinii diferite de cele ale rușilor vizavi de politica externă a Chinei. Astfel, peste 40% din numărul respondenților occidentali au dat o apreciere negativă acțiunilor întreprinse de China pe arena internațională, în timp ce printre ruși cifra respectivă abia a atins 11%. Cea mai mare parte a respondenților FOP, dimpotrivă, au apreciat înalt politica promovată de China, aceasta fiind susținută de 59% din numărul respondenților ruși, 28% francezi, 33% germani, 26% britanici și 24% americani.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Bogaţii lumii, în panică. "Noroc că există China, Trump nu ajută"

În Occident atitudinea negativă față de China a fost exprimată preponderent de către bărbați, în timp ce în Rusia situația este exact opusă: 71% din numărul respondenților bărbați și 51% din numărul respondenților femei susțin vectorul ales de China. În afară de aceasta, conform datelor sondajului, vectorul Beijingului este susținut de către rușii de toate vârste. Pentru comparație: în SUA acțiunile Chinei sunt criticate de către 69% din numărul respondenților care au depășit vârsta de 65 de ani, de 54% care au peste 35 de ani și doar de către 35% dint tineret.

Sondajul IFop a fost realizat pentru Sputnik în perioada 9 — 20 august 2018 în Franța (cu participarea a 1013 respondenți), Marea Britanie (1003 respondenți), Germania (101o respondenți) și SUA (1007 respondenți). Marja de eroare a datelor în general pe țară constituie +/- 3,1% cu o probabilitate de încredere de 95%.

Sondajul IFop a fost realizat între 18 și 19 august 2018 în Rusia, cu participarea a 1500 de respondenți care au depășit vârsta de 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă, geografie. Marja de eroare a datelor în general pe țară constituie +/- 3,1% cu o probabilitate de încredere de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinii.

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt efectuate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenţie Internațională de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare în limba rusă, engleză și franceză în 130 de orașe ale lumii. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză, 24 de ore din 24. Auditoriul informațiilor Sputnik constituie peste 50 milioane de vizitatori pe lună, iar numărul abonaților este de circa 9 milioane de persoane. În 22 de centre redacționale din întreaga lume, de la Beijing până la Montevideo, activează peste o mie de angajași care reprezintă zeci de naționalități. Sputnik face parte din mediaholdingul „Rosiia segodnia". Oficiul central Sputnik se află în orașul Moscova.

Fluxul de știri
0